28. maj 2022.

Slađana Gluščević na čelu Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Glavna i odgovorna urednica portala Agrosmart izabrana je danas za prvu izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, što je novoustanovljena čelna funkcija u tom udruženju. Uvođenje nove funkcije u Statut prethodno je odobrila Izborna skupština najstarijeg nezavisnog novinarskog udruženja na tlu bivše Jugoslavije, koja je izabrala i nove članove Upravnog odbora i Suda časti

Slađana Gluščević (foto: Cenzolovka)

Novoizabrani Upravni odbor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) imenovao je danas, na svojoj konstitutivnoj sednici, novinarku Slađanu Gluščević za izvršnu direktorku NDNV-a, što je novoustanovljena čelna funkcija u najstarijem nezavisnom novinarskom udruženju na tlu bivše Jugoslavije.

Ta funkcija, kao novi organ Udruženja, našla se među izmenama Statuta koje je ranije u toku dana usvojila Izborna skupština NDNV-a. Na zasedanju u Novom Sadu, Skupština je, pored novog sastava Upravnog odbora, koji upravlja radom Udruženja, izabrala i članove Suda časti.

Slađana Gluščević, koja je glavna i odgovorna urednica portala Agrosmart, bila je još od kraja februara, nakon ostavke Norberta Šinkovića, na čelu NDNV-a, ali kao predsednica Upravnog odbora. Njen novi mandat traje četiri godine.

NDNV je s ovdašnjom višedecenijskom tradicijom da novinarsko udruženje predstavlja i zastupa predsednik ili predsednica raskrstio još na prethodnoj Izbornoj skupštini, u junu 2019, kada je izmenama Statuta uvedeno da Udruženjem rukovodi novouspostavljeni organ –  Upravni odbor, dok bi predsednik tog tela zastupao Udruženje.

Kako je tada bilo obrazloženo, ovakve promene bile su motivisane željom da se rad Udruženja modernizuje, ali i činjenicom da su prethodnih godina bivši predsednici Udruženja Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović stalno bili izloženi spoljnim pritiscima, pretnjama i napadima, i da bi uvođenjem devetočlanog Upravnog odbora ti pritisci trebalo da budu amortizovani.

Gluščević za Cenzolovku objašnjava da su najnovije organizacione promene i promene u upravljanju u NDNV-u rezultat dugotrajnog procesa strateškog planiranja koji je proteklih godina sproveden uz podršku Pis neksus fondacije (Peace Nexus).

„Ove promene onemogućavaju i eventualni sukob interesa, ali nadasve donose uspostavljanje moderne organizacije koja u svakom momentu i svakom aktivnošću odgovara na potrebe članstva i snažnije doprinosi društvu zasnovanom na demokratskim principima“, navodi izvršna direktorka NDNV i ističe da su organizacije danas održive „samo ako su spremne da se menjaju i usvajaju nove standarde“.

„Ako neka organizacija, pa i novinarska, stagnira, to je upravo zbog nedostatka znanja, veština i kompetencija koje su danas bitne. Iako smo u neprofitnom sektoru, smatramo da bez savremenog upravljanja ne možemo biti etablirani kao organizacija koja značajnije deluje i na medijskoj i sveukupnoj društvenoj sceni. Organizaciju posmatramo kao sistem, sa zadatkom da taj sistem dovedemo do cilja, a s obzirom na to da je NDNV udruženje koje počiva na više stubova, imamo i različite projekte koji vode ka istom cilju, a kojima treba znati valjano upravljati.“

Skupština NDNV-a je u novi Upravni odbor izabrala Miloša Antića, Nataliju Marko, Jasminu Mihnjak, Dejana Serdara i Mašu Mitrović. I ne samo da je broj članova smanjen sa devet na pet već je novim Statutom predviđeno da u tom telu više nije nužno da sede isključivo novinari.

„U novom Upravnom odboru su ekonomisti, stručnjaci iz IT industrije, psiholozi, projektni menadžeri… Smatrali smo da takav tim eksperata, koji, važno je reći, poima i do temelja shvata ulogu profesionalnog novinarstva, može da donese pozitivne promene“, kazala je Slađana Gluščević.

Za predsednika Upravnog odbora izabran je Miloš Antić.

U Sudu časti NDNV-a pak i dalje će sedeti samo novinarke i novinari – u to telo, voljom članova Skupštine NDNV-a, ponovo su izabrani Natalija Jakovljević, Boris Varga i Stefan Janjić.

Gluščević: Naglasak na podršci novinarima izvan Novog Sada

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine jedina je autentična organizacija u Vojvodini koja zastupa esnafske interese u kreiranju javnih politika u Srbiji“, izjavila je nakon imenovanja za izvršnu direktorku NDNV Slađana Gluščević za Cenzolovku. „Takođe, kao najstarije nezavisno novinarsko društvo na postjugoslovenskom prostoru NDNV ima jak društveni uticaj i angažman u odbrani ljudskih prava. Pored toga, izdavač je medija – Autonomije, Autonomije na mađarskom, Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE, kao i podkasta Reaguj. To su stubovi na kojima stojimo i u okviru kojih realizujemo razne aktivnosti i projekte, koji su apsolutno posvećeni unapređenju profesionalnih standarda, položaja novinara i poštovanju novinarske etike. Samo na taj način novinarstvo može da ostvari svoju ulogu kontrole donosioca odluka i zaštite javnog interesa, odnosno izgradnje kritičke javnosti, a time i demokratizacije društva.“

Slađana Gluščević je naglasila da će NDNV dosledno nastaviti da se bori za ove principe, a u skladu sa novom strategijom naglasak će biti na podršci kolegama i koleginicama, pre svega u sredinama van Novog Sada i većih centara, za unapređenje statusa lokalnih novinara i lokalnih medija koji poštuju standarde profesije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend