31. dec 2018.

BBC se žali Rusiji zbog curenja informacija o zaposlenima

BBC je i zvanično uložio žalbu ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, nakon što je lista sa ličnim podacima zaposlenih u ruskoj redakciji BBC-ja objavljena na internetu.

Puna imena i fotografije 44 novinara na društvene mreže je postavila grupa „Za majku Rusiju“ 25. decembra.

Lista je takođe objavljena na ruskim sajtovima pikabu.ru i segodnya.ru.

Većina od 44 novinara su građani Rusije koji rade za Svetski servis BBC-ja.

Iz sajta Segodnya.ru istakli su da su zapadni mediji nedavno objavili sličnu listu ruskih novinara, dodajući da „je bilo veoma lako pronaći NjIHOVE novinare koji rade u Rusiji i sve predstavljaju kao zaveru protiv njih“.

BBC nikada nije objavio takvu listu.

Sa sajta misle na izdanje Sandej Tajmsa, u kome su objavljena imena i fotografije osmoro zaposlenik u Sputnjiku u Velikoj Britaniji. Sputnjik, novinska agencija koju podržava Kremljin, ima redakciju u Edinburgu.

Odgovarajući na to što je objavljeno u Sandej Tajmsu, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova najavila je da „ruske diplomate rade na recipročnim merama“.

Curenje informacija o novinarima desilo se nedelju dana nakon što je Ofkom – regulatorno telo za posmatranje medija u Britaniji – presudio da je RT, kanal poznat i kao Raša Tudej, prekršio televizijska pravila o nepristrasnosti tokom sedam emisija posle napada nervnim agentima u Salzburiju.

Usledio je odgovor ruskog regulatornog telo za medije, kada je najavljeno da će se ispitati da li je poslovanje BBC-ja u Rusiji u skladu sa zakonom.

U žalbi BBC-ja se navodi da je to nezavnisna medijska organizacija koja nema uticaj na politiku britanske vlade ili drugih medijskih kuća u Velikoj Britaniji.

Džejmi Angus, direktor Svetskog servisa BBC-ja, rekao je da je dobrobit zaposlenih u Moskvi najveća briga.

„Tražili smo od vlasti u Rusiji da istraže ovaj zabrinjavajući razvoj događaja“, rekao je.

Portarol predsednika Putina Dimitri Peskov je u petak rekao da Kremlj ne odobrava objavljivanje liste repotera moskovske redakcije BBC-ja, ali da ga „razume“.

„Trik hakera“

Govoreći za radio Govorit Moskva, Zaharova je rekla da su svi podaci bili u javnom domenu.

„Da li su poverljivi? Ne, ne uopšte. Sve to možete naći na društvenim mrežama“, rekla je ona.

Ipak, ovo nije baš tačno.

BBC je analizirao podatke koje su iscureli u javnost i uporedio ih sa onim na društvenim mrežama. Bar deo informacija mogu imati samo ruske vlasti.

Lista u potpunosti odgovara listi osoblja koje je BBC akreditovao za rad u Rusiji. Ta lista nije nigde objavljena. Javnosti su dostupna samo imena šefova biroa.

Zaharova je u petak upitana da li su ruske vlasti umešane u objavljivanje ovih informacija. Odgovorila je da je verovatnije da su u pitanju „trikovi britanskih hakera“.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije su za BBC navode o tome da su objavili podatke isprva odbacili kao „lošu šalu“.

Navode da je sajt ruske ambasade u Londonu hakovan 17. decembra.

„Ne možemo da isključimo mogućnost da su hakeri mogli da pristupe različitim podacima, uključujući i informacije o predstavnicima britanskih medija u Rusiji, s obzirom na to da ruske ambasade prate rad stranih novinara, izdaju novinarske vize i tako dalje“, kažu iz ministarstva.

Sa sajtra pikabu.ru obrisana je stranica sa BBC listom. BBC ima skrinšotove i arhivirane stranice svih značajnih objava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend