17. okt 2018.

AP: U konzulatu nađeni dokazi da je Kašogi ubijen

Policija je pronašla "određene dokaze" da je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, navodi AP pozivajući se na izjavu turskog zvaničnika.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman nije pružio detalje o dokazima koji su pronađeni tokom višečasovnog pretresa konzulata, a koji su sproveli turski istražitelji uz pomoć saudijskih kolega.

Saudijski konzul u Istanbulu napustio je Tursku i otputovao za Saudijsku Arabiju, nekoliko sati pošto su turski zvaničnici saopštili da će i njegova rezidencija biti pretražena u vezi sa nestankom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Kako je javila turska državna agencija Anadolija, konzul Muhamed el Otaibi posle podne je avionom napustio Tursku.

Saudijska Arabija za sada nema komentara o njegovom odlasku, navodi AP.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da će policija pretresti njegovu zvaničnu rezidenciju i vozila koja pripadaju konzulatu. Turski zvaničnici nisu saopštili kada će pretres biti izvršen.

Juče je zajednički saudijsko-turski tim ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu radi pretresa tog objekta, skoro dve nedelje posle nestanka Kašogija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da su turski istražitelji u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu tražili „toksične materijale“.

Džamal Kašogi, novinar koji je radio za Vašington post i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao neka dokumenta.

Turske vlasti iznele su bojazan da su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija je do sada demantovala takve tvrdnje, ali su američki mediji u ponedeljak javili da će Rijad vrlo verovatno priznati da je Kašogi ubijen u konzulatu.

Američki mediji dodali su da je Kašogi ubijen tokom ispitivanja koje se otelo kontroli, preneo je AP.


RTS, TANJUG, AP

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend