25. okt 2018.

BBC drastično manje plaća žene

Odbor britanskog parlamenta za medije, saopštio je danas da javni servis BBC nije ispunio obavezu da jednako plaća muškarce i žene za iste poslove i tu politiku BBC ocenio "nečasnom"

U saopštenju parlamentarnog odbora navodi se da je u BBC sistem plata zasnovan na „opakom sistemu diskrecionog prava menadžera“, prenose mediji.

BBC nastoji da reši ovaj problem koji je izbio u javnost kada je Keri Grejsi, dala ostavku na mesto urednika redakcije za Kinu u znak protesta zbog razlika u plati na osnovu pola.

Javni servis je potom priznao da je nju plaćao manje nego što je trebalo i saglasio se da uplati u fond za rodnu ravnopravnost.

Parlamentarni Odbor takođe je ocenio da je „nečasna“
politika Bi-Bi-Sija da prisiljava zaposlene da rade preko privatnih agencija za zapošljavanje, čime se suočavaju s velikim računima za neplaćene poreze.

Grejsi, koja je radila za BBC duže od 30 godina, navela je u otvorenom pismu da ne može obavljati svoj posao na visokom nivou, dok se istovremeno bori sa šefovima za jednake zarade žena i muškaraca.

Prema njenim rečima, dvoje od četiri međunarodna urednika na BBC zaradili su 50 odsto veće plaće od žena na istim pozicijama.

BBC je saopštio da „ne postoji sistemska diskriminacija prema ženama“.

Prošle godine, više od 40 poznatih žena s BBC zatražile su od uprave javnog medijskog servisa da razlike u platama između muškaraca i žena budu smanjene odmah, a ne do 2020.
godine.

Britanska televizija objavila je tada izveštaj o zaradama svojih zvezda na televiziji i radiju, koji je pokazao da muškarci zarađuju neuporedivo više od žena.

U tom izveštaju objavljene su plate zaposlenih koji godišnje zarađuju više od 150.000 funti.

Na listi najbolje plaćenih voditelja dve trećine su muškarci. Na vrhu liste je voditelj Kris Evans s godišnjom platom između 2,2 i 2,25 miliona funti, dok najbolje plaćena žena Klaudia Vinklman godišnje dobija između 450 i
500 hiljada funti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend