22. sep 2022.

Cenzura i progoni u Rusiji – kazne za novinske kuće zbog „lažnih“ izveštaja o mobilizaciji

Pristup pouzdanim i transparentnim informacijama u ovom kritičnom trenutku je ključan, a mediji moraju imati slobodu informirati o vojnim pozivima i drugim pitanjima koja se tiče javnosti, saopštili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ) na najavu ruskog državnog regulatora za medije Roskomnadzor da bi mediji mogli biti kažnjeni ili biti blokirani zbog širenja „lažnih informacija“ o delimičnoj mobilizaciji vojnih rezervista od strane predsednika Vladimira Putina.

Roskomnadzor mora prestati djelovati u funkciji cenzora Kremlja i kažnjavati novinske kuće koje ne slijede vladin narativ o ratu u Ukrajini, rekao je Carlos Martínez de la Serna, programski direktor CPJ-a, u New York.

Prema nalogu Roskomnadzora, mediji moraju koristiti „informacije i podatke dobivene isključivo od federalnih i regionalnih izvršnih tijela kada pripremaju i objavljuju materijale koji se odnose na aktivnosti mobilizacije organizacija u Ruskoj Federaciji“. Oni koji se toga ne pridržavaju mogu biti blokirani i kažnjeni novčanom kaznom do 5 milijuna rubalja (81.715 dolara).

Na početku ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Roskomnadzor je donio odluku da mediji mogu koristiti samo informacije službenih ruskih izvora o onome što vlada inzistira da se naziva „specijalnom operacijom“, a ne ratom. Deseci medijskih kuća blokirani su u zemlji zbog nepoštivanja tih prisilnih pravila, koji guše slobodu medija i uskraćuju pravo javnosti na neovisne informacije. CPJ je poslao upite o cijeloj problematici službi za javnost Roskomnadzora, ali nije dobio nikakav odgovor, stoji u priopćenju CPJ-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend