25. sep 2023.

Komitet za zaštitu novinara poziva na ispitivanje prijetnji ruskim novinarkama iz Praga

Komitet za zaštitu novinara(CPJ) pozvao je Češku Republiku da sprovede brzu i temeljitu istragu o nedavnim prijetnjama koje su novinari primili na nezavisnoj istraživačkoj web stranici IStories i osigura sigurnost novinara.

Između marta i septembra 2023., IStories je primio četiri prijeteće poruke na web stranici izdanja.

U porukama su se pominjala imena, adrese i planovi putovanja novinarki IStories Alesye Marokhovskaye i Irine Dolinine, navodi IStories.

I Marokhovskaja i Dolinina žive u Pragu, gdje se većina uredništva IStories preselila nakon ruske invazije na Ukrajinu i naknadne kriminalizacije „lažnih informacija“ o ruskoj vojsci.

„Prijetnje upućene novinarima u egzilu Alesji Marokhovskoj i Irini Dolininoj još su jedan alarmantan podsjetnik da rizici s kojima se suočavaju nezavisni ruski novinari ne prestaju kada se presele u evropske zemlje kako bi nastavili svoj posao“, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju.

„Češke vlasti moraju ozbiljno shvatiti te prijetnje, provesti brzu i detaljnu istragu i osigurati zaštitu i sigurnost novinara.“

Novinari ne mogu da vezuju prijetnje ni sa kakvim konkretnim izvještavanjem, ali smatraju da su one povezane sa njihovim izvještavanjem o ratu, rekla je Irine Dolinina za CPJ, dodajući: „Uradili smo mnogo po tom pitanju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend