10. jan 2023.

Demostat: Dezinformacije u slučaju Endrjua Tejta mogu da ugroze integritet istrage

Dezinformacije na Tviteru i TikToku o slučaju hapšenja influensera Endrjua Tejta koji je u Rumuniji optužen za trgovinu ljudima, mogu da ugroze integritet istrage i bezbednost onih koji su umešani, piše Demostat.

Foto: Anything Goes With James English

Kompanije koje vode društvene mreže snose svoj deo odgovornosti za širenje dezinformacija, lažnih vesti i teorija zavere, navode stručnjaci za Demostat.

Platforme društvenih mreža našle su se na udaru kritika jer su dozvolile širenje dezinformacija od strane sledbenika takozvanog „kralja toksične muškosti“, kontroverznog influensera Endrjua Tejta, nakon njegovog hapšenja u Rumuniji zbog istrage o trgovini ljudima.

Nekoliko sati nakon što je Tejt pritvoren, TikTok i Tviter su bili preplavljeni objavama u kojima se lažno tvrdi da je on oslobođen i teorijama zavere koje govore da mu je namešteno, navodi se u tekstu.

Tridesetšestogodišnji Tejt, britansko-američki influenser poznat po svojim mizoginim stavovima, uhapšen je sa svojim bratom Tristanom u Rumuniji 29. decembra u okviru istrage o trgovini ljudima, silovanju i organizovanom kriminalu.

U saopštenju tužioca, objavljenom nakon hapšenja prošle nedelje, navodi se da su četiri osobe, uključujući dvoje Britanaca, osumnjičene da su deo kriminalne grupe koja je seksualno iskorišćavala žene nakon što ih je namamila obećanjima o vezi.

Žene su navodno bile podvrgnute „fizičkom nasilju i psihičkoj prinudi kroz zastrašivanje, stalni nadzor, kontrolu i pozivanje na navodne dugove“ i primorane da prave pornografske video snimke.

Identifikovano je šest potencijalnih žrtava. Dalji detalji o konkretnim optužbama protiv Tejta nisu objavljeni, a 30. decembra je potvrđeno da će on provesti narednih 30 dana u pritvoru dok rumunska Direkcija za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma nastavlja istragu.

Na TikToku i Tviteru, Tejtovi obožavaoci su bez ikakvih dokaza tvrdili da mu je namešteno,da je Tejt pušten iz zatvora, iako to nije istina. Na jednom snimku, koji je za dan pregledan 780.000 puta na Tviteru, navodno se vidi Tejt koji je pušten iz pritvora.

Na Tviteru su mnogi postovi u vezi sa Tejtom spominjali Picagejt (#Pizzagate) – opovrgnutu teoriju zavere, a u kojoj se tvrdi da članovi američke Demokratske stranke stoje iza lanca seksualnog zlostavljanja dece i trgovine ljudima. Korisnici su sugerisali da pravi pedofilski krugovi koriste Tejta kao žrtvenog jarca, navodi Demostat.

Na video snimku napravljenom neposredno pre hapšenja, nakon prepirke na Tviteru sa klimatskom aktivistkinjom Gretom Tunberg, Tejt se pojavio pred kamerom sa kutijom pice ispred sebe želeći na taj način, kako neki spekulišu, da podseti na navodnu zaveru.

Tejt je zabranjen na raznim društvenim mrežama zbog izjave da žene treba da snose odgovornost za seksualno zlostavljanje. Međutim, njegova popularnost na internetu je i pored toga rasla. Kada se u novembru, zajedno sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, vratio na Tviter, prikupio je ukupno četiri miliona pratilaca.

Istraga Observera u avgustu o bivšem kik bokseru i takmičaru Velikog brata otkrila je da je TikTok agresivno promovisao njegov sadržaj korisnicima, uključujući dečake i mladiće, bez obzira na to što mnogi snimci krše pravila te mreže, koja ne dozvoljava mizoginiju i lažne naloge, navodi se u tekstu.

TikTok nije učinio ništa da ograniči širenje Tejtovih snimaka i zabrani naloge koji ih šire, već ga je, naprotiv, preporučio mladim korisnicima i lansirao u mejnstrim.

Žestoka odbrana Tejta i širenje dezinformacija nakon što je uhapšen dodatno su povećali zabrinutost oko uticaja društvenih mreža i javnog mnjenja kreiranog na taj način na bilo koji budući pravni postupak. Takođe, ponovo je aktuelizovano pitanje zašto su platforme društvenih mreža omogućile da Tejt uđe u mejnstrim.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend