28. feb 2023.

Demostat: Dezinformacije za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini

Dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovu oblast, pokazuju izveštaji Evropske unije (EU), u kojima se navodi i da je ruski sistem bio umešan u 88 slučajeva dezinformisanja u Evropi, dok su kineski zvanični kanali bili aktivni u 17 slučajeva, prenosi Demostat.

Odlučnost Zapada da se suprotstavi istočnoj propagandnoj mašini nedavno je ozvaničena u EU, gde je Brisel saopštio da će stručnjaci za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti biti raspoređeni u misije Unije širom sveta kako bi se obračunali sa lažnim narativom koji se širi putem javnih komunikacija i medija od strane onih koji ga stvaraju na čelu sa Rusijom i Kinom.

Prema EU, dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovu oblast.

„Sve naše delegacije biće opremljene stručnjacima za suzbijanje dezinformacija u mnogim delovima sveta, sa ciljem da se naš glas bolje čuje“, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

On je dodao da su poslednjih godina ruska ulaganja u jačanje svoje sposobnosti stvaranja i širenja lažnih vesti u cilju unapređenja svog plana uveliko nadmašila evropska ulaganja u suzbijanje dezinformacija, objavio je časopis Politiko.

Kao odgovor, rekao je Borel, EU i partneri koji imaju isto mišljenje trebalo bi da stvore standardizovan i interoperabilan način za razmenu podataka i analizu stranih kampanja za dezinformacije, ali ali i da se više angažuju sa vlastima širom sveta kako bi se osiguralo da se glas EU čuje.

Izveštaj Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o manipulaciji stranim informacijama i pretnjama, u kojem je analizirano 100 incidenata u vezi sa dezinformacijama otkrivenih između oktobra i decembra 2022. godine otkriveno je da je ruski sistem bio umešan u 88 slučajeva dezinformisanja u Evropi, dok su kineski zvanični kanali bili aktivni u 17 slučajeva.

Većina nedavnih ruskih kampanja nastojala je da krivicu za svoju potpunu invaziju na Ukrajinu i njene posledice po globalnu ekonomiju, a posebno energetsku i prehrambenu bezbednost, prebaci na Kijev i njegove zapadne saveznike.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend