10. jan 2023.

EFJ: Novinari koji se bave temama o klimatskim promjenama izloženi stalnim pritiscima i pravnim prijetnjama

Nekolicina novinara i medijskih djelatnika koji se bave ekološkim i klimatskim temama tijekom 2022. godine su bili izloženi prijetnjama i ometalo ih se u njihovom radu, čime je došlo do uskraćivanja prava javnosti da bude informirana, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ) izrazivši zabrinutost zbog povećanog rizika za novinare i medije koji se bave klimatskim novinarstvom u Europi.

– Unatoč zakašnjelom, ali opipljivom širenju medijske pokrivenosti, novinarske organizacije svjedočile su nerazumijevanju, a u nekim slučajevima i namjernoj opstrukciji rada medija od strane nekih kompanija, privatnih zaštitara i državne sigurnosti, navode u EFJ-u te podsjećaju da je prošle godine platforma Mapping Media Freedom, koja je osmišljena za prikupljanje informacija o kršenjima slobode medija u Europi, zabilježila 18 upozorenja u osam zemalja.

– Nekoliko novinara koji su izvještavali o klimatskim akcijama ili pokrivali korporativne događaje spriječeni su u obavljanju posla, vrijeđani su ili fizički napadnuti. Jedan novinar u središnjoj Srbiji dobio je prijetnje smrću. Osobito su klimatske akcije i prosvjedi teške za rad, često zato što policija ili zaštitarski timovi koji su nazočni na licu mjesta ne uviđaju i ne poštuju uvijek razliku između novinara i aktivista. Samo ove godine, Mapping Media Freedom dokumentirao je slučajeve novinara koji su uhićeni ili procesuirani kao aktivisti, naglašavajući trend da se problem ne zaustavlja na terenu, već može doći do suda. U Francuskoj je novinar Reporterrea Grégoire Souchay optužen bez da se uzeo u obzir njegov profesionalni status nakon odluke tužitelja kaznenog suda. Još dvoje novinara koji rade za Reporterre, medij specijaliziran za ekološka i okolišna pitanja, kažnjeni su zbog izvještavanja o akcijama klimatskih aktivista. Primjer iz Njemačke uključuje i jednu kompaniju koja je novinara Marca Brása Do Santosa optužila te je osuđen u prosincu za neovlašteni upad. Slučaj Brás Do Santos najbolji je primjer kako policija ili privatno osiguranje često ne prave razliku između novinara i aktivista. Od nadležnih tijela se traži da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi novinari i medijski djelatnici koji izvještavaju o klimatskim i ekološkim pričama mogli raditi u najboljim mogućim uvjetima, navodi se u priopćenju.

Stav EFJ-a je da se mora izgraditi sigurnosno ozračje kako bi se medijskim profesionalcima omogućilo točno izvještavanje o klimatskim promjenama.

– Moramo osigurati da novinari koji izvještavaju o temama o okolišu i klimi mogu raditi sigurno i slobodno. Jamčenje njihove sigurnosti i osiguravanje poštovanja njihovih zakonskih prava ključno je za njih kako bi ispunili svoju profesionalnu ulogu da pomognu u razumijevanju probleme s kojima se suočavamo, kazao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a, koji je kao organizacija posvećen boljem tretiranju klimatske krize, te je supotpisnik Povelje za unapređenje novinarske prakse za bolje izvještavanje o ekološkoj i okolišnoj krizi.

– Novinari moraju jačati svoju neovisnost i praksu, ali to će biti moguće samo ako mogu raditi svoj posao bez straha od pritvaranja, kazne ili prijetnji njihovoj sigurnosti, zaključio je Gutiérrez.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend