20. jan 2023.

EU preti TikToku sankcijama zbog „po život opasnog sadržaja“

Zvaničnici Evropske unije su u četvrtak zapretili društvenoj mreži TikTok dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja.

Evropska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Šu Ži Čua da kompanija mora odmah da počne da se pridržava pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama.

„Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi da pristupe štetnom, a ponekad čak i po život opasnom sadržaju“, rekao je u poverenik Komisije Tijeri Breton posle razgovora s Čuom.

Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se na TikToku špijuniraju novinari i da se lični podaci šalju van Evrope.

TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi, uglavnom vezanih za bezbednost i dobrobit svojih mnogobrojnih maloletnih korisnika.

TikTok koji je u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Takođe, postoji bojazan da bi kineska država mogla da ima pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.

„Nećemo oklevati. Uvešćemo sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost“, dodao je Breton, podsetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme smatrati odgovornim za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon EU dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponavljanja ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu bezbednost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend