10. jan 2019.

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist azerbejdžanske novinarke

Prava na privatni i porodični život i slobodu izražavanja prekršena su u slučaju Kadidže Ismailove, presuda je Evropskog suda

Vlast u Azerbejdžanu propustila je da istraži ozbiljno narušavanje privatnosti poznate istraživačke novinarke Kadidže Ismailove (Khadija Ismayilova) čime je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, presudio je u četvrtak 10. januara Evropski sud za ljudska prava, u predmetu Kadidža Ismailova protiv Azerbejdžana.

saopštenju o presudi sud navodi da je došlo do kršenja prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i kršenje slobode izražavanja propisanih Evropskom konvencijom.

Sud se bavio kampanjom koja je vođena protiv poznate novinarke, tokom koje je Kadidža primila pismo kojim joj je prećeno da će biti javno ponižena ako nastavi da se bavi istraživačkim novinarstvom. Nakon njenog odbijanja, video seksa koji je snimljen bez njenog i znanja njenog tadašnjeg momka, objavljen je na internetu. Istovremeno su u novinama objavljivane priče koje su je optuživale za protivdržavna uverenja i nemoralno ponašanje. Kasnije je otkriveno da su se skrivene kamere nalazile u njenom stanu.

Takva dela su uvreda za ljudsko dostojanstvo, koju je država imala dužnost da istraži, smatra Sud. Istraga je, međutim, doživela značajne nedostatke i kašnjenje, iako su postojali očigledni tragovi. Osim članaka u provladinim medijima, vlast je objavila izveštaj o statusu istrage, koji je, bez razloga, sadržao informacije o novinarkinom privatnom životu.

ECtHR ruled

Geplaatst door Khadija Ismayil op Donderdag 10 januari 2019

Sud u saopštenju navodi i da je posebno obratio pažnju na izveštaje o proganjanju novinara u Azerbejdžanu, a što ostaje nekažnjeno.

Pre hapšenja 5. decembra 2014. godine, Kadidža je vodila program na azerbejdžanskom Radiju Slobodna Evropa, a radila je i kao istraživačka novinarka za Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), istražujući koruptivne radnje porodice koja je na vlasti u Azerbejdžanu, navodi se na sajtu OCCRP-a.

U septembru 2015. je osuđena na sedam i po godina zatvora, ali je svojom odlučnošću i kontinuiranim radom kolega novinara i aktivista za ljudska prava oslobođena 25. maja 2016. godine, nakon žalbe Vrhovnom sudu Azerbejdžana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend