10. jan 2019.

Vukosavljević: Odluka Medijske koalicije prirodni deo diskusije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas ne bi komentarisao motive zbog kojih je Medijska koalicija prekinula dijalog sa Koordinacionim telom vlade Srbije za saradnju sa medijima, ali da smatra da svako ima pravo na tako nešto i da je to prirodan deo diskusije.

„Okolnosti koje su dovele do takvog gesta ne bih komentarisao, one su posledica prava bilo kojeg subjekta ili grupe koja je u tome učestvovala da zauzima svoje stavove i da povlači poteze za koje smatra da su u njihovom interesu ili u interesu medijske scene ili dela medijske scene koju oni zastupaju“, rekao je Vukosavljević novinarima u Beogradu.

On je dodao da je uvek bolje da saradnja funkcioniše bez obzira na pojedine razlike u određenim fazama i da funkcioniše u vezi sa ciljem zbog kojeg je počela.

„To nije prvi put da dolazi do izvesnih šumova u komunikaciji. Takođe mislim da je to prirodan deo diskusije i traženja važnih rešenja u jednoj vrlo osetljivoj oblasti, ali verujem da će proces uređivanja medijskog prostora i kroz medijsku strategiju, zakone koji će kasnije biti menjani ili donošeni novi, biti proces koji će biti na dobrobit medijskoj sceni“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da je normalno da postoje „različiti pogledi u datim fazama“.

Budući kulturni centri u inostranstvu u saradnji sa Univerzitetom umetnosti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da će se vizuelni identitet kulturnih centara Srbije, koji će u budućnosti biti otvoreni u Moskvi, Berlinu i Londonu, standardizovati i izradjivati u saradnji sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu.

On je nakon potpisivanja Protokola o saradnji Ministarstva kulture i informisanja i Univerziteta umetnosti rekao da će taj Univerzitet postati važna i prva adresa koja će obezbediti da buduća rešenja budu koncepcijski i umetnički zaokružena, i da u po tom pitanju neće više biti „šarenolikosti“.

Vukosavljević je naveo da je saradnja dve strane i ranije postojala, ali da je na ovaj način potvrdjena i institucionalizovana.

Ministar je kao dodatne mogućnosti saradnje naveo zajedničko formiranje i učestvovanje u delovanju radnih tela koje će se baviti pitanjima kulture, dodatno obrazovanje zaposlenih u institucijama kulture, održavanje koncerata, izložbi, predavanja i sličnih manifestacija.

Rektor Univerziteta umetnosti Mileta Prodanović kazao je da je četiri fakulteta koji su članovi tog Univerziteta suštinski vezani za resorno Ministarstvo, kao i da su podršku dobijali i u prethodnim zajedničkim aktivnostima.

Za razlog trenutnog intenziviranja saradnje, Prodanović je naveo „ličnu zainteresovanost“ ministra Vukosavljevića, koji je treći put podsetio tu visokoobrazovnu instituciju u zvaničnom kapacitetu, dok su se ministri u proteklim decenijama sa Univerzitetom uglavnom saradjivali „na daljinu“.

Dodao je da je za kulturnu scenu Srbije važna „homogenizacija slike“, ne samo u Beogradu.

„Sretao sam naše bivše studente, usamljene u malim sredinama, koje su nezainteresovane (za kulturnu delatnost). Mreža alumnista bi mogla da podigne opšti kulturni nivo u Srbiji“, ocenio je Prodanović.

Video prilog pogledajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend