31. jul 2020.

Facebook, Google, Amazon i Apple negiraju monopol u digitalnom svetu

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije - Facebook, Amazon, Google i Apple odbacile su pred američkim kongresom optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenju konkurencije i naklonost demokratima u američkoj predsedničkoj kampanji.

Mark Zakerberg iz Facebook-a, Jef Bezos iz Amazona, izvršni direktor Google Sandar Pičaj i Tim Kuk iz Apple, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet hiljada milijardi dolara, u saslušanju putem višesatne video konferencije, odgovarajući na pitanja poslanika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u onlajn oglašavanju, kao i da su poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje, i prvi put da se Bezos pojavio pred poslanicima.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšte zloupotrebu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su, takođe, tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Tako je republikanac Džim Džordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristalicama, a prethodno je danas predsednik Donald Tramp zapretio da će „uneti pravdu“ u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Džordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Džou Bajdenu, Pičaj je odgovorio: „Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački“.

Republikanski predstavnik Met Gec, izvršio je pritisak na Zakerberga, optužviši moderatore Facebook za nepovoljne objave o konzervativcima, na šta je prvi čovek Facebook odgovorio da su oni neutralni.

„Želimo da budemo platforma za sve ideje, bez pristrasnosti“, rekao je Zakerberg.

Demokrata Dejvid Čičlajn, predsednik pododbora za zaštitu konkurencije, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju „štetan ekonomski učinak“, te da njihova tržišna prevlast „ubija male preduzetnike“.

Tako je Google optužio za krađu onlajn recenzija firme Yelp, na šta je Pičaj odgovorio kako bi želeo da zna pojedinosti na kojima se zasnivaju takve objave.

„Ponašamo se prema najvišim standardima“, poručio je i istakao da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Zakerberg je opravdavao  svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio „sićušna aplikacija za deljenje fotografija“, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije negirao da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavaca) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja.

„Da smo otkrili da je to neko prekršio, preduzeli bismo akciju protiv njih“, rekao je.

Tim Kuk je odbacio optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store.

„S tim se ne slažem“, rekao je i objasnio da se programeri takmiče, a mogu da pišu aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend