05. jul 2023.

Federalni sud zabranio američkim zvaničnicima da se sastaju sa predstavnicima društvenih mreža

Američki savezni sudija izrekao je zabranu pojedinim agencijama i zvaničnicima administracije predsednika Džozefa Bajdena da se sastaju i komuniciraju sa predstavnicima društvenih mreža kako bi moderirali njihov sadržaj.

Kako prenosi Rojters, zabrana je usledila kao odgovor na tužbu republikanskih državnih tužilaca u Luizijani i Misuriju, koji su tvrdili da su zvaničnici američke vlade “otišli predaleko“ u nastojanjima da podstaknu duštvene mreže da se “pozabave“ objavama za koje je administracija smatrala da bi mogle doprineti oklevanju kada je reč o vakcinaciji tokom pandemije kovida 19 ili poništiti izbore.

U presudi se navodi da vladina tela poput ministarstva zdravlja i FBI ne mogu razgovarati sa predstavnicima društvenih mreža “radi ohrabrivanja, pritiska ili podsticanja na bilo koji način na uklanjanje, brisanje, suzbijanje ili smanjenje sadržaja zaštićenim slobodom govora“, prema klauzuli o slobodi govora Prvog amandmana na Ustav SAD.

Rojters navodi da takva odluka suda označava “pobedu republikanaca“ koji su tužili Bajdenovu administraciju, rekavši da koristi zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom kovida 19 i pretnju dezinformacijama kao izgovor da obuzda stavove koji protivreče vladi.

Američki zvaničnici naveli su da im je cilj suzbijanje dezinformacija o vakcinama protiv kovida 19 kako bi se sprečile smrti obolelih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend