10. nov 2022.

Fridom haus: Dramatično pogoršanje slobode na internetu u Rusiji od početka rata u Ukrajini

„Inače restriktivno onlajn okruženje u Rusiji dramatično se pogoršalo od početka rata u Ukrajini“, navodi se u izveštaju pod nazivom „Sloboda na internetu 2022“ organizacije Fridom haus.

„Nakon što su ruske vlasti pokrenule brutalnu vojnu invaziju na Ukrajinu, vlada je blokirala brojne platfrome društvenih mreža, uključujući Fejsbuk, Instagram i Tviter, i izrekla ogromne kazne platformama koje su odbile da uklone određeni sadržaj i lokalizuju korisničke podatke“, navodi se u izveštaju koji je na svom veb sajtu objavio Fridom haus, nevladina organizacija sa sedištem u SAD, osnovana 1941. godine, koja sprovodi istraživanja o statusu demokratije, političke slobode i ljudskih prava u državama sveta.

Osim platformi društvenih mreža, ruska vlada je od početka invazije zabranila pristup za preko 5.000 veb sajtova, među kojima su ukrajinski i drugi strani novinski sajtovi i satovi domaćih medija koji su pružali tačne izveštaje o ratu.

Osim toga, ruske vlasti su usvojile zakon zahvaljujući kojem su proširene moći državnih tela zaduženih za regulaciju interneta, kao i za proglašavanje određenih sadržaja nezakonitim.

Pored ostalih promena, vlada je proširila svoj zakon o stranim agentima i obavezala medijske kuće da rat nazivaju „specijalnom vojnom operacijom“, što je mnoge ugledne nezavisne novinske kuće navelo da se zatvore kako ne bi rizikovale da budu kažnjene zbog toga što bi nastavile sa izveštavanjem.

Vlasti su pokrenule nekoliko administrativnih i krivičnih procedura po novom zakonu po kojem je „svesno širenje lažnih informacija“ kažnjivo sa do 15 godina zatvora.

Kako dalje navodi Fridom haus, moć u ruskom autoritarnom političkom sistemu koncentrisana je u rukama predsednika Vladimira Putina – sa lojalističkim snagama bezbednosti, podređenim sudstvom, kontrolisanim medijskim okruženjem i zakonodavnim telom koje se sastoji od vladajuće stranke i povodljivih opozicionih frakcija, Kremlj je u stanju da manipuliše izborima i potiskuje svako neslaganje.

U februaru i mertu ove godine, ruska vlada je blokirala platforme društvenih medija, uključujući Tviter i Fejsbuk i Instagram u vlasništvu kompanije Meta, koja je proglašena „ekstremističkom organizacijom“.

Osim što je blokirao društvene mreže i preko 5.000 veb sajtova, državni medijski regulator Roskomnadzor je pokrenuo i nezapamćenu kampanju protiv virtuelnih privatnih mreža (VPNs), blokirajući više od 20 njih od početka invazije.

Pored toga što im je izdavao novčane kazne, Roskomnadzor je primorao platforme društvenih mreža, od kojih su mnoge suspendovale svoje operacije u Rusiji posle početka invazije na Ukrajinu, da uklone sav sadržaj povezan sa Aleksejem Navaljnim, poznatom opozicionom figurom.


D. J.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend