04. feb 2020.

Google i SZO u borbi protiv dezinformacija o koronavirusu

Svetska zdravstvena organizacija sarađuje sa kompanijom Google kako bi osigurala da ljudi, kada pretražuju informacije o novom virusu koji se nedavno pojavio u Kini, prvo dobiju činjenice SZO.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus izjavio je da su platforme društvenih mreža poput Twittera, Facebooka, Trenseta i TikToka takođe preduzele korake kako bi ograničile širenje dezinformacija o virusu koji se u decembru pojavio u kineskom gradu Vuhan, a do sada se proširio na 23 zemlje.

„U tom cilju sarađujemo sa kompanijom Google kako bismo osigurali da ljudi koji traže informacije o koronavirusu na vrhu rezultata pretraživanja vide informacij SZO“, rekao je Gebrejsus na otvaranju sastanka izvršnog odbora SZO.

Tedros, koji je prošle nedelje boravio u Kini kako bi sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovarao o epidemiji nekoliko puta je tokom govora zastajao kako bi se nakašljao, popio vodu i pročistio grlo.

„Ne brinite, to nije korona“, prokomentarisao je, što je izazvalo smeh prisutnih.

Otkad je počela epidemija, niz pogrešnih tvrdnji o virusu kruži internetom, uključujući i „teorije zavere“ da je virus stvoren u laboratoriji i da su vakcine već proizvedene, kao i preterivanje u broju bolesnih i mrtvih i tvrdnje o lažnim izlečenjima.

SZO je u nedelju izrazila žaljenje što su izbijanje virusa i odgovor na to praćeni ogromnom „infodemijom“ – prekomernom količinom informacija, i tačnih i netačnih, što ljudima otežava pronalaženje pouzdanih izvora i smernica.

U izveštaju se navodi da je SZO radila „24 sata dnevno kako bi identifikovala najrasprostranjenije glasine koje mogu potencijalno da naštete zdravlju ljudi, kao što su lažne mere za prevenciju i lečenje“.

„Svi mitovi koji su se pojavili na društvenim mrežama u Kini i izvan nje, opovrgnuti su informacijama zasnovanim na dokazima“, navodi se.

Tedros je podsetio na svoju odluku od prošle nedelje da epidemiju virusa klasifikuje kao globalnu opasnost, rekavši da ga je na taj potez podstaklo povećanje broja obolelih kao i strah da bi širenje virusa imalo znatan uticaj na zemlje u razvoju sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Današnji podaci pokazuju da je u Kini zaraženo oko 17.300 ljudi, a 361 osoba je preminula. Van Kine potvrđen je 151 slučaj u 23 zemlje.

Izvršni odbor SZO, koje je danas započeo šestodnevni sastanak, planira da sutra održi posebnu sednicu o koronavirusu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend