22. maj 2024.

Izraelski ministar komunikacija naredio da se vrati zaplenjena oprema AP

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karhi naredio je da se Asošijeted presu vrate zaplenjena kamera i oprema za emitovanje, samo nekoliko sati nakon što je agenciji zabranio da emituje prenos uživo iz Gaze.

Vlada je zaplenila opremu u južnom Izraelu, nakon što je optužila agenciju da je prekršila novi zakon o medijima tako što je davala snimke televiziji Al Džazira, prenosi AP.

Nakon što je Izrael zaplenio opremu AP, Bela kuća, Stejt department, novinarske organizacije i jedan izraelski opozicioni lider osudili su tu odluku vlade premijera Benjamina Netanjahua i izvršili pritisak na nju da je poništi.

„Sada sam naredio da se otkazuje ta akcija i da se vrati oduzeta oprema Asošijeted presu“, napisao je na društvenoj mreži Iks Karhi i dodao da će Ministarstvo odbrane izvršiti reviziju pozicioniranja novinarskih ekipa u Gazi.

„Iako smo zadovoljni ovim razvojem događaja, i dalje smo zabrinuti zbog toga što izraelska vlada koristi zakon o stranim emiterima kako bi onemogućila nezavisnim novinarima da slobodno rade u Izraelu“, rekla je potpredsednica korporativnih komunikacija u Asošijeted presu Loren Iston.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend