15. okt 2023.

Libanske vlasti optužile Izrael za pogibiju novinara Rojtersa

Libanske vlasti su optužile Izrael da je odgovoran za napad u kojem je poginuo novinar Rojtersa i ranjena još nekolicina u petak u južnom Libanu, a izraelska vojska je rekla da to proverava.

„Izraelski neprijatelj je ispalio raketu koja je ciljala civilno novinarsko vozilo što je dovelo do smrti novinara Isama Abdalaha“ i ranjavanja još nekoliko drugih novinara, navedeno je u saopštenju libanske vojske, prenela je Agencija AFP.

Ministarstvo spoljnih poslova Libana je osudilo napad na platformi Iks (X) kao „namerno ubistvo“ i „flagrantan napad na slobodu štampe“.

Izraelska vojska je danas saopštila da „veoma žali“ zbog smrti novinara, ali nije priznala odgovornost već tvrdi da su u toku provere.

Libanski novinar Abdalah (37) je poginuo, a šest njegovih kolega: Amerikanac, tri Libanca i dva Iračanina su ranjena u petak dok su izveštavali nadomak sela Alma el – Šab na jugu Libana, na granici s Izraelom.

Tokom rata Izraela i Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, posle iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, libanski Hezbolah razmenjuje vatru s izraelskom vojskom, a ima i pokušaja ubacivanja njegovih snaga sa juga Libana na sever Izraela.

Amerikanac, novinar Agencije AFP, ranjen šrapnelom, rekao je da su snimali izraelsku artiljerijsku vatru na udaljeno brdo i da su bili napolju u zaštitnim prslucima sa oznakom „PRESS“ i šlemovima.

Rekao je da nije bilo vojne aktivnosti niti artiljerijske vatre u blizini, a da su iznenada čuli pucnjavu iz lakog oružja iz drugog pravca kraj granice.

Kada su okrenuli kamere u tom pravcu, pogođeni su raketnom vatrom s izraelske strane, rekao je on.

TV Al Džazira je optužila Izrael da je ispalio raketu iz helikopteera.

Pogranično područje je poprište sukoba gotovo nedelju dana, ali su operacije ograničene kao i izraelsko bombardovanje u blizini pograničnih sela u južnom Libanu.

Napetost međutim raste dan za danom i mirovne snge UN su upozorile da bi se sukob mogao preliti i oteti kontroli.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend