05. feb 2021.

Mađarska i Poljska najavile borbu protiv „cenzure“ na društvenim mrežama

Mađarska i Poljska najavile su mere protiv velikih tehnoloških kompanija i njihovih društvenih mreža, pošto smatraju da te firme imaju predrasude protiv konzervativnih političkih organizacija, piše Fajnenšal tajms.

Ministarka pravde Mađarske Džudit Varga saopštila je da vlada premijera Viktora Orbana neće tolerisati „napade na slobodu govora“.

Ovaj potez Mađarske prati takođe konzervativnu Vladu Poljske, koja je nedavno predložila zakon kojim bi se omogućilo kažnjavanje kompanija društvenih mreža zbog uklanjanja sadržaja kojima se ne krše poljski zakoni.

Mnoge zapadnoevropske zemlje pokušavaju da se bore protiv širenja nasilne krajnje desničarske ili ekstremistićke retorike, dok s druge zemlje sa istoka EU kažu da nameravaju da se bore protiv onoga što je mađarska ministarka nazvala „namernom, ideološkom“ cenzurom na mrežama, pisao je Euractiv.

Mađarska ministarka takođe se žalila da se na vodećim mrežama „ograničava vidljivost hrišćanskih, konzervativnih, desničarskih mišljenja“ i optužila je „moćne grupe koje stoje iza globalnih tehnoloških džinova“ da imaju moć odlučivanja na izborima.

U međuvremenu je Poljska već predložila konkretne mere. Predviđeno je da oni čije su objave uklonjene ili im je nalog na mreži blokiran mogu da se žale Savetu za slobodu govora i traže da se njihove objave vrate.

Zamenik poljskog ministrara pravde Sebastijan Kaleta rekao je da je taj zakon bio neophodan kako bi se obezbedilo da društvene mreže ne uklanjaju objave samo zato što se s njima ne slažu.

U decembru je Brisel objavio nacrte dva zakona čiji je cilj da se razjasni uloga velikih tehnoloških kompanija kada je reč o nadgledanju interneta i da se smanji njihova rastuća moć.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend