09. avg 2021.

MFRR: Sloboda medija pod pritiskom u evropskim zemljama

U posljednjem četveromjesečnom izvještaju Koalicije organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa-MFRR zabilježeno je 147 upozorenja u 27 evropskih zemalja.

MFRR: Snimak ekrana

MFRR: Snimak ekrana

Koalicija organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa Media Freedom Rapid Response (MFRR) objavila je treći izvještaj o praćenju slobode medija u kojem su istaknute ključne prijetnje bavljenja novinarstvom u Evropi od novembra 2020. i kraja februara 2021.

U navedenom četveromjesečnom periodu zabilježeno je 147 upozorenja u 27 evropskih zemalja, piše Međunarodni institut za štampu. Ta upozorenja, kako se navodi, uključuju napade na 256 osoba koje su povezane sa medijima. U poređenju sa ranijim izvještajima, u posljednjem izvještaju je zabilježeno najviše upozorenja, dok je u onom koji se odnosio na period od marta do juna 2020. zabilježeno 120 upozorenja, te 114 upozorenja za izvještaj u periodu od jula do oktobra 2020. godine.

Za evropske zemlje obuhvaćene izvještajem se navodi da čine područje prepuno političkog konteksta, metoda i alata koji utiču na slobodu medija, a navodi se i da je analizom utvrđeno da postoji potreba za detaljnim i dugoročnim odgovorima državnih i regionalih organa uz povećano javno pružanje solidarnosti i podrške.

Na slobodu medija je, kako piše u izvještaju, direktno uticala i pandemija koronavirusa, a zabilježena je i kontinuirana upotreba SLAPP-a, kao i drugih tužbi protiv novinara, odvraćanje od nezavisnog izvještavanja sa protesta, uznemiravanje novinara na internetu, uključujući prijetnje i klevete kojim su najčešće izložene žene.

Kada je riječ o upozorenjima koja su vezana za pandemiju koronavirusa, u izvještaju piše da je većina incidenata zabilježena tokom protesta koji su se dešavali u zemljama širom Evrope. Kao jedna od zemalja u kojoj su tokom protesta zabilježeni neredi i brojna kršenja medijskih sloboda je Nizozemska u kojoj je nedavno ubijen istraživački novinar Peter R. de Vries.

Upozorenja povezana s pandemijom koronavirusa i incidenti nastali tokom prostesta, a u kojim su zabilježena kršenja medijskih sloboda, evidentirana su i u Njemačkoj u kojoj su tada zabilježeni i fizički napadi na novinare.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, za Srbiju se u izvještaju kaže da su zabilježene prijetnje, zastrašivanja, govor mržnje prema novinarima, kao i pokušaji diskreditacije medija, a navodi se i da mnoge prijetnje nisu temeljito istražene, te da su prijetnje smrću i nasiljem bili najčešće zabilježeni napadi tokom perioda od novembra 2020. i kraja februara 2021.

Krajem januara 2021. uvrede i prijetnje smrću je putem Twittea, kako piše u izvještaju, dobio novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević koji je prethodno bio i fizički napadnut tokom protesta u Beogradu. Prijeteće poruke je, kako se navodi u izvještaju dobila i novinarka N1 televizije Žaklina Tatalović, a krajem decembra prošle godine, prijetnje je dobila i novinarka Jelena Zorić kojoj je tokom suđenja prijetio advokat.

U Sloveniji je, kako piše u izvještaju, vlada nastavila vršiti pritisak na medije u toj zemlji, dok je premijer Slovenije Janez Janša putem Twittera svakodnevno nastojao poniziti kritičare, uključujući novinara portala Politico. Osim toga, u Sloveniji je u tom periodu zabilježen finansijski pritisak na novinsku agenciju u toj zemlji-STA kojoj je prekinuto finansiranje iz budžeta.

U izvještaju se navodi da su u Albaniji zabilježena proizvoljna hapšenja i zlostavljanja novinara od strane policije koja je vršila prekomjernu silu za vrijeme protesta koji su u toj zemlji organizovani zbog ubistva 25-godišnjeg mladića. Neki od privedenih novinara su, kako se navodi u izvještaju, tvrdili da su tokom tih protesta fizički napadnuti od strane policije.

Kada je riječ o drugim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem, za Mađarsku, Poljsku i Tursku se navodi da u tim zemljama vlada sve veća kontrola vladajućih stranaka nad državnim kompanijama, reklamnim agencijama, medijskim regulatorima, nadzornim tijelima za zaštitu na tržištu, pa čak i sudovima što omugućuje stalnu i intenzivnu kampanju prema kritičnim medijima.

Ovaj izvještaj su kreirali Evropski centar za štampu i slobodu medija, Međunarodni institut za štampu i Evropska federacija novinara.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend