04. maj 2022.

Muratov: Ruska propaganda raspiruje upotrebu nukelarnog oružja

Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov osudio je u utorak, 3. maja, rusku propagandu koja se zalaže za upotrebu nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini, upozoravajući da bi to značilo "kraj čovečanstva".

Snimak ekrana, Jutjub Nobel Prize

„Ne bih isključio mogućnost da se nuklearno oružje upotrebi,“ rekao je Muratov novinarima u Ženevi.

Kremlj je saopštio da je stavio ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon što je počela invazija na Ukrajinu 24. februara.

Usred sve veće podrške Zapada Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin je nagovestio spremnost da upotrebi taktičko nuklearno oružje, za koje ruska vojna doktrina smatra da se može iskoristiti da primora protivnika na povlačenje.

Govoreći na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija, Muratov, čiji je list Novaja Gazeta bio primoran da obustavi izdavanje zbog vojne intervencije Moskve, upozorio je da „propagandni ratnici“ Kremlja nastoje da učine upotrebu nuklearnog oružja prijemčivom za rusku javnost.

„Već dve nedelje slušamo sa naših televizijskih ekrana da treba otvoriti nuklearne silose,“ rekao je on.

„I takođe čujemo da ovo užasno oružje treba upotrebiti ako se isporuke oružja Ukrajini nastave,“ rekao je on, misleći na nastojanje Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih da naoružaju ratom razorenu zemlju.

Suprotno propagandnom narativu, postavljanje takvog oružja „ne bi bio kraj rata“, upozorio je Muratov.

„To bi bio kraj čovečanstva,“ kazao je dobitnik Nobelove nagrade.

On je rekao da je najstrašnija stvar u Rusiji to što je Putin stekao „neograničenu, apsolutnu vlast“.

„Ako odluči da se nuklearno oružje upotrebi,“ rekao je Muratov dodajući da „niko ne može sprečiti donošenje ove odluke, … ni parlament, ni civilno društvo, ni javnost.“

Govoreći sa Marijom Resom, filipinskom novinarkom sa kojom je podelio nagradu za mir 2021, Muratov je takođe odgovorio na pitanja o napadu koji je pretrpeo u vozu u Rusiji prošlog meseca, napominjući da je počinilac „zaštićen od krivičnog gonjenja“.

Jedan čovek je 7. aprila ušao u njegov kupe i bacio na njega boju napravljenu od ulja pomešanu sa acetonom, zbog čega su ga pekle oči.

Muratov je rekao da je lično slikao napadača, policijske kamere su snimile i njegovo lice, ali skoro mesec dana kasnije „nijedna istraga“ nije pokrenuta.

On je rekao da su njegove kolege iz Nove gazete identifikovale čoveka kao nekoga ko je tri puta promenio ime i izgleda da je „varalica“ sa dobrim vezama.

Muratov je istakao da je njegov napadač tačno znao gde mu je sedište u vozu, „što je značilo da je imao pristup… bazi podataka obaveštajne službe“.

„Koristio je resurse obaveštajnih službi i bio je zaštićen od krivičnog gonjenja,“ kazao je Muratov.

On je istakao da ne veruje da je njegov napadač direktno povezan sa ruskom obaveštajnom zajednicom, već možda radije po ugovoru sa privatnom vojnom korporacijom.

„Privatna vojna korporacija odgovara tom profile,“ smatra Muratov.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend