21. mar 2022.

Nestala ukrajinska novinarka Viktoria Roshcina

Viktoria Roshchina je druga novinarka koja je prijavljena kao nestala od početka ruske invazije. Novinari koji pišu i rasvjetljavaju situaciju u Ukrajini ne smiju biti mete. Duboko smo zabrinuti zbog njezina nestanka i pozivamo sve koji imaju informacije o tome gdje se ona nalazi da se odmah jave, poručila je Gulnoza Said, koordinatorica programa Committee to Protect Journalists (CPJ) za Europu i središnju Aziju u New Yorku.

CPJ

Prema dostupnim podacima novinarku Viktoriu Roshchinu drže ruske snage u Ukrajini. – Ona je novinarka neovisnog ukrajinskog televizijskog kanala Hromadske i izvještavala je o situaciji u žarišnim točkama istočne i južne Ukrajine otkako je Rusija 24. veljače pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, kazale su izvršna direktorica Hromadske Julija Fediv i glavna urednica Yevhenia Motorevska, u razgovoru za CPJ.

Roshchina je 11. ožujka objavila članak o situaciji u Enerhodaru. gradu na jugoistoku Ukrajine. koji su okupirale ruske snage

Redakcija Hromadske u priopćenju objavljenom 18. ožujka navodi da su posljednji put razgovarali s Roshchinom 11. ožujka, ali je ona do tada napustila Enerhodar i bila je na putu za Mariupol. Dana 12. ožujka, svjedoci su rekli Hromadsketu da se Roshchina nalazi u Berdjansku koji su okupirali Rusi. Lokalni izvori su 16. ožujka kazali ju je pritvorila Ruska federalna služba sigurnosti (FSB).

CPJ je kontaktirao FSB za komentar putem e-pošte, ali je dobio automatski odgovor da je poruka blokirana. CPJ je ranije izvijestio da su 5. ožujka, ruske snage u regiji Zaporožje na jugoistoku Ukrajine pucale na vozilo u kojem je bila Roshchina.

Ovo je drugi nestanka jednog novinara u ratnom sukobu. Novinar Oleh Baturyn iz ukrajinskog lista Novyi Den, nestao je od 12. ožujka, a zadnji put je viđen u gradu Kahovki na jugoistoku Ukrajine, u regiji Herson.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend