21. mar 2022.

Marina Ovsijanikova: Prekinula sam vesti zbog nezadovoljstva Putinovom propagandom

Urednica ruske televizije koja je prekinula emitovanje vesti u znak protesta protiv rata u Ukrajini Marina Ovsijanikova izjavila je danas da je delovala iz nezadovoljstva propagandom koju je širila vlada Vladimira Putina. Ona je dodala da je odbila ponudu za azil u Francuskoj uprkos strahu od dalje odmazde.

Snimak ekrana, Instagram, Jutjub

Marinu Ovsijanikovu, koja sebe opisuje kao „patriotkinju“, sud u Moskvi je prošle nedelje kaznio sa 30.000 rubalja (280 dolara) zbog „spontanog“ čina pobune u kojem se pojavila tokom vesti uživo sa natpisom „Ne ratu“.

U nedelju je za ABC rekla da je trebala da progovori nakon što je gledala kako njen poslodavac, Kanal 1, širi „laži“ o ratu u Ukrajini.

„Nakon nedelju dana izveštavanja o ovoj situaciji, atmosfera na kanalu je bila toliko neprijatna da sam shvatila da ne mogu da se vratim tamo“, rekla je ona, a prenosi Gardijan.

„Mogla sam da vidim šta se u stvarnosti dešava u Ukrajini. A ono što smo prikazali u našim programima se veoma razlikovalo od onoga što se dešavalo u stvarnosti“, naglasila je ova novinarka.

Ona je navela da ju je izjedalo saznanje da Kanal 1 prenosi lažne informacije.

„Nisam mogla da verujem da se tako nešto može desiti, da može doći do ovog jezivog rata. I čim je počeo rat, nisam mogla da jedem. Nisam mogla da spavam“, navela je ona i dodala da je razmišljala da se pridruži javnim protestima u Moskvi.

„Mogla sam da vidim kako obezbeđenje odvlači ljude… i odlučila sam da bi to bila prilično beskorisna akcija sa moje strane. Shvatila sam da bih možda mogla da uradim nešto značajnije, sa više uticaja, gde bih mogla da pokažem ostatku sveta da su Rusi protiv rata“, navela je ona.

„Da pokažem ruskom narodu da je to samo propaganda, da razotkrijem ovu propagandu kakva jeste i da možda podstaknem neke ljude da govore protiv rata“, poručila je Marina Ovsijanikova.

R. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend