18. okt 2022.

Ruska novinarka koja je prosvjedovala protiv rata u Ukrajini, pobjegla iz zemlje

Ruska TV novinarka Marina Ovsjanikova, koja je u ožujku prosvjedovala protiv ruske invazije na Ukrajinu u vijestima uživo, napustila je zemlju nakon bijega iz kućnog pritvora.

Snimak ekrana, Youtube The Sun

Njezin odvjetnik Dmitrij Zahvatov rekao je 17. listopada da je njegova klijentica „morala napustiti Rusiju i da je trenutno pod zaštitom jedne europske države“.

Ovsjanikova je stekla međunarodno priznanje 14. ožujka kada je upala na snimanje informativnog programa Vremya na Prvom kanalu držeći poster s porukom na ruskom: „Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas“, uz povuke: „Stop ratu. Ne ratu“.

Marina Ovsjanikova, rođena u Ukrajini, bila je producentica na Channel One u vrijeme svog prosvjeda.

Kasnije ju je sud uhitio i kaznio s 490 dolara zbog pozivanja na nezakonite prosvjede.

U kolovozu je stavljena u kućni pritvor pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama nakon što je policija pretražila njezin stan u Moskvi.

Zahvatov je tada rekao da njegova klijentica može dobiti do deset godina zatvora bude li proglašena krivom.

Rusko Ministarstvo unutarnjih poslova početkom listopada dodalo je Ovsjanikovu na svoju tjeralicu, rekavši da je prekršila uvjete kućnog pritvora.

Njezin bivši suprug, Igor Ovsjanikov, tada je izjavio da je ona pobjegla iz doma zajedno s njihovom 11-godišnjom kćerkom.

Moskovski okružni sud Čeriomuški je 17. listopada presudio da kćerka Marine Ovsjanikove mora ostati s ocem, jer joj je majka „umiješana u političke aktivnosti“.

Ovsjanikova je dala ostavku na Prvom kanalu i provela nekoliko mjeseci u inozemstvu, uključujući Ukrajinu, neprestano izražavajući osudu ruskog rata u Ukrajini.

Zakon koji je u ožujku potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin predviđa oštre zatvorske kazne za širenje „namjerno lažnih informacija“ o ruskim vojnim operacijama.

Rusija rat u Ukrajini, koji je pokrenula u veljači, naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend