25. mar 2022.

Rat u Ukrajini

Marina Ovsjanikova za Glas Amerike: Kolege sa državne televizije su uplašene

Marina Ovsjanikova sa transparentom protiv rata na Prvom kanalu ruske državne televizije (foto: Jutjub snimak ekrana)

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je protestovala zbog ruske invazije na Ukrajinu tako što je upala u studio za vreme glavne informativne emisije, kaže da su njene kolege sa TV Kanala 1, koji kontroliše Kremlj, uplašene, i da ni na trenutak nije zažalila zbog svog postupka.

43-godišnja novinarka prošle nedelje je podigla transparent iza voditeljke TV dnevnika osuđujući agresiju na Ukrajinu, i vikala „zaustavite rat“. Na transparentu je napisala „Ne ratu“, i „Lažu vas.“

“Moje kolege su uplašene“, rekla je Ovsjanikova za Glas Amerike. „Direktori Prvog kanala su im zabranili da komentarišu incident. Nekoliko kolega je podnelo ostavku, ostali nastavljaju da rade. Moraju da prehrane porodice, ne mogu da pronađu drugi posao u ovako teško vreme. Zbog zapadnih sankcija, ljudi su postali pravi taoci teške ekonomske situacije u Rusiji“, dodala je.

Ovsjanikova je odbila ponudu Francuske nakon što je održala protest kako bi osporila vladinu verziju invazije, koju je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao „specijalnom vojnom operacijom.“ Pritvorena je i kažnjena novčanom kaznom u vrednosti od 290 dolara zato što je video snimak postavila na JuTjub, ali njen advokat Anton Gašinski kaže za Glas Amerike da bi protiv nje mogle da se podnesu ozbiljnije optužbe.

Njen postupak na Prvom kanalu uživo još nisu procenile agencije za sprovođenje zakona“, kaže Gašinski. Kako je dodao – do sada, Marina još nije pozvana na ispitivanje. „Nemamo nikakve zvanične informacije o istrazi koja se sprovodi protiv nje“.

Istražni komitet Ruske federacije pokrenuo je istragu o njenom postupku, prenela je ruska novinska agencija Tas.

“Preliminarna istraga se vodi da bi se utanovilo da li postupci Ovsjanikove predstavljaju krivično delo po članu 207,3 ruskog krivičnog zakona (Javno namerno širenje lažnih informacija o oružanim snagama Ruske Federacije), prenela je novinska agencija izjavu jednog zvaničnika. Ako bude proglašena krivom, Ovsjanikova bi mogla da bude zatvorena na 15 godina.

Ovsjanikova ima 17-godišnjeg sina i ćerku. Njen advokat je izjavio za Glas Amerike: „Dok je bila u pritvoru, prema njoj su se ponašali sa poštovanjem, bili su učtivi, nisu koristili fizičku silu“. Bila je u pritvoru 14 sati ali joj je odbijeno pravo na advokata iako je „oko 20 puta“ zatražila da dobije advokata“, rekao je Gašinski.

Bez kajanja

Marina ne povlači nijednu reč koju je izgovorila kada je osudila rat. „Drago joj je što je mogla da pokaže celom svetu da su Rusi većinom protiv oružanih sukoba. A oni koji podržavaju oružane konflikte, kako kaže Marina, su „zatrovani državnom propagandom“. Marina je pacifista. Veruje da sve konfliktne situacije mogu da se reše putem pregovora“, dodaje advokat Gašinski.
„Sada joj nije lako. Živi sa dvoje dece, i dva zlatna retrivera. Podigla je kredit za automobil i stan. Sada je izgubila svoj jedini izvor prihoda i nema ušteđevinu. Dobija alimentaciju od bivšeg supruga. Ali, kao svaka prava Ruskinja, rekla je da će pronaći način da prevaziđe sve te teškoće“ priča njen advokat.

Ovsjanikova je preko svog advokata rekla za Glas Amerike da ne pravi nikakve planove pošto je „budućnost naše zemlje veoma neizvesna i maglovita, a Rusija je potonula u tamu.“

Druge mete

Ove nedelje, ruski tužioci su otvorili slučaj protiv novinara Aleksandera Nevzorova, čiji JuTjub kanal ima više od 1,6 miliona pretplatnika. On je optužen da je namerno širio lažne informacije o ratu u Ukrajini. U otvorenom pismu glavnom ruskom istražitelju Aleksanderu Bastrikinu, Nevzorov je istragu nazvao „apsurdnom“. Istraga se fokusira na objave Nevzorova na Instagramu i JuTjubu o tome kako su ruske oružane snage namerno gađale porodilište u ukrajinskoj luci Marijupolj.

Nevzorov je izjavio da je slučaj protiv njega trebalo da posluži kao signal novinarima u Rusiji da „režim nikoga neće poštedeti.“

Ruske vlasti stalno proširuju listu kažnjivih dela u pokušaju da uguše nezavisno izveštavanje o ratu ili bilo kakvo izveštavanje koje dovodi u pitanje verziju Kremlja o tome šta se događa u Ukrajini, kažu ruski novinari.

U utorak, ruski parlament je usvojio amandmane na krivični zakon kojim se proširuje novi zakon o širenju neistina i vlastima omogućava da krivično gone one za koje procene da šire lažne informacije u inostranstvu o radu državnih tela.

Sud u Moskvi je ove nedelje dozvolio tužilaštvu zahtev da označi Metu kao „ekstremističku“ organizaciju a ruski federalni regulator je dao medijskim organizacijama nalog da prestanu da pokazuju logotipe Mete, Fejsbuka i Instagrama. Sve tri su sada blokirane na ruskom internetu zajedno sa Tviterom. TV mreža Juronjuz je sada takođe blokirana.

Većina stranih medijskih organizacija povukla je svoje dopisnike iz Rusije a nekoliko preostalih nezavisnih digitalnih medija takođe radi iz egzila.

Urednik nezavisnog lista Novaja Gazeta Dmitri Muratov koji je prošle godine primio Nobelovu nagradu za mir, ove nedelje je objavio da će staviti na aukciju svoju medalju, a prihod donirati nevladinim organizacijama koje podržavaju ukrajinske izbeglice. List je apelovao na Kremlj da „obustavi vatru, razmeni zarobljenike, preda porodicama tela poginulih, omoguće humanitarne koridore i pomoć i pruže podršku izbeglicama.“

U utorak je ruska istraživačka novinarka Svetlana Prokopjeva objavila da je napustila svoj kuću u ruskom gradu Peskovu i sada boravi u Rigi u Letoniji. Pre dve godine je proglašena krivom za „pravdanje terorizma“ u svom izveštavanju ali je dobila novčanu kaznu umesto zatvorske, u slučaju koji su pažljivo pratili međunarodni mediji i grupe za ljudska prava. Policija je izvršila raciju na njenu kuću 18. marta, kada je bačena na pod i vezana lisicama. Ispitivali su je u policijskoj stanici zato što je navodno širila laži o regionalnom guverneru.

“Da, ja sam u Rigi. Nikada nisam mislila da će mi se ovo dogoditi u životu“, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici. „Mislila sam da ću renovirati svoj staklenik koji se povio pod snegom, da ćemo možda raditi temelje u kući“, dodala je. „Ali vratiću se, vratiću se čim to bude moguće“, dodala je.

U ovoj priči su korišćene i informacije agencije Rojters.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend