05. okt 2022.

Ruska novinarka koja se usprotivila invaziji pobegla iz kućnog pritvora

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja je u prenosu uživo protestovala protiv napada na Ukrajinu, u sredu je potvrdila da je pobegla iz kućnog pritvora, u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vesti.

„Smatram se potpuno nedužnom, a kako naša država odbija da poštuje svoje zakone, ja odbijam da poštujem meru zabrane koja mi je izrečena 30. septembra 2022. te se oslobađam iste“, napisala je na svom Telegram kanalu.

Njen advokat rekao je da je novinarka (44) trebalo da se pojavi na saslušanju u 10 sati po moskovskom vremenu i da se ne zna gde se trenutno nalazi.

Ovsjanikova je u avgustu kažnjena sa dva meseca kućnog pritvora zbog protesta u julu na kojem je pored Kremlja stajala sa plakatom koji je ruskog predsednika Vladimira Putina nazivao ubicom, a njegove vojnike fašistima.

Preti joj do deset godina zatvora za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama.

Njen kućni pritvor trebalo je da traje do 9. oktobra, ali državni medij Russia Today je u subotu pisao da je pobegla sa svojom ćerkom (11) i da se ne zna gde se nalaze.

Još je nejasno kako je uspela da pobegne, a u ponedeljak su se njeno ime i fotografija pojavili na zvaničnoj listi begunaca ministarstva unutrašnjih poslova.

U objavi u sredu je potvrdila da je pobjegla i pritom kritikovala član zakona po kom je optužena zbog toga što „govori istinu“.

Rusija je nove zakone o „namernom širenju lažnih informacija“ donela 4. marta, osam dana nakon početka napada na Ukrajinu.

Ovsjanikova je kasnije u martu u televizijskom studiju izašla pred kamere tokom informativnog programa, noseći natpis „zaustavite rat“ i „lažu vas“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend