05. okt 2022.

KRIK: Gašić na sudu odbio da se izjasni da li poznaje kriminalca Jotku

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić nije želeo da odgovori na pitanja urednika i advokata KRIK-a o tome da li poznaje kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotku, piše KRIK.

Kako navodi KRIK, Gašića su to pitali na suđenju koje se po njegovoj tužbi vodi protiv novinarke i urednika KRIK-a, a u kojoj tvrdi da su mu povredili čast i ugled time što su objavili citat prisluškivanih razgovora sa suđenja Jotiću u kojima se čuje da jedan od sagovornika kaže da je „Gašić kod njega na kazanu“.

„Svaki kriminalac može u svojim razgovorima i pred sudom da izjavi šta god hoće“, izjavio je Gašić u postupku u kome je tužio KRIK jer je u vesti sa suđenja Jotićevoj grupi preneo sadržaj prisluškivanog razgovora optuženih članova ove kriminalne grupe.

U ovom razgovoru, navodi KRIK, Jotićev saradnik kaže da Jotić nema razloga da se plaši ubistva budući da je „Gašić kod njega na kazanu“ – izraz koji u kriminalnim krugovima znači da jedna osoba dobija novac od druge.

Na pitanje da li poznaje kriminalca Jotića, Gašić juče nije želeo da odgovori.

„To nema veze s ovim sporom, ne želim da odgovorim na to pitanje“, kazao je.

Suđenje je juče završeno i čeka se da sudija Nataša Petričević Milisavljević donese presudu u narednih mesec dana.

Gašić nije želeo ni da se izjasni da li je ikada bio u Jotićevom društvu i u kontaktu s njegovim saradnicima.

„To nema nikakve veze s ovim tekstom“, odgovorio je na pitanje tuženog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića o tome da li je veče pred Jotićevo hapšenje bio u restoranu svog brata u Kruševcu, u isto vreme kada je u njemu bio upravo Jotić.

Direktor BIA je u slobodnom izlaganju pred sudijom Natašom Petričević Milisavljević u više navrata ponovio da su mu povređeni čast i ugled, ali i naveo da su sve informacije iznete u tekstu „apsolutno neistinite“.

„Meni je čast i ugled povređena s obzirom da sam rukovodilac organa koji se bavi suzbijanjem organizovanog kriminala. Ovim tekstom je kod mojih zaposlenih narušen moj autoritet i pitanje je kako ja posle mogu da ga vratim“, citirane su Gašićeve reči u zapisniku s jučerašnjeg suđenja.

Gašić je naveo da nije imao nameru da demantuje navode iz teksta, već da se odmah obrati sudu.

„Imajući u vidu naslov teksta i funkciju koju obavljam prejudicira se da je jedna od najvećih kriminalnih grupa zaštićena od strane političara i da sam ja korumpiran i da ih štitim“, kazao je.

Novinarka KRIK-a: Tužba pokušaj zastrašivanja

Osim Gašića, juče su saslušani i tuženi – novinarka KRIK-a Milica Vojinović, koja je autorka teksta, kao i urednik Stevan Dojčinović.

Vojinović je istakla da smatra da je tužba direktora BIA pokušaj zastrašivanja novinara da više ne pišu o njemu. Objasnila je da je na suđenju Jotkinoj grupi čula prisluškivane razgovore i da je u jednom od njih rečeno da je „Gašić kod Jotića na kazanu“, što u žargonu znači da je na njegovom platnom spisku.

„Urednik i ja smo prepoznali da se radi o temi koja je bitna za javnost jer je reč o direktoru BIA, jednoj vrlo ozbiljnoj funkciji za bezbednost ove zemlje koji je stavljen u kontekst odnosa sa kriminalnom grupom“, kazala je.

Vojinović je istakla i da je na sve načine pokušala da dođe do Gašića kako bi od njega dobila komentar, a da je to uspela tek narednog dana, kada je on odbio da priča s njom.

„Nije želeo da sasluša moje reči i rekao je da ne želi da razgovara s nama“, rekla je Vojinović.

Urednik Dojčinović naveo je da u tekstu nije objavljeno ništa za šta ne postoji dokaz.

„Netačno je da smo imali zlu nameru, kako to Gašić tvrdi, a što potvrđuje i to da smo tekst, suprotno uobičajenoj praksi, objavili sa danom zakašnjenja – kako bi pokušali da dođemo do njegovog komentara“, rekao je Dojčinović navodeći i da nisu objavili druge informacije o Gašiću jer za njih nemaju materijalne dokaze.

Nakon što su svo troje dali iskaze, postupak je okončan i ostaje da sudija Petričević Milisavljević donese presudu, koju će učesnicima u postupku dostaviti u pisanoj formi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend