01. mar 2022.

Gašić se nije pojavio na suđenju KRIK-u zbog „sukoba u Ukrajini“

Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), nije došao na današnje suđenje novinarki i uredniku KRIK-a koje je tužio prošle godine, a njegov advokat je to opravdao navodnom zauzetošću zbog sukoba u Ukrajini. Na suđenje nije došla ni sudija, pa je ono odloženo – čak za kraj juna ove godine. Šef BIA je novinarku i urednika KRIK-a tužio zbog vesti sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kojoj su citirani prisluškivani razgovori kriminalaca u kojima pominju Gašića.

Gašić je, kako je rekao njegov advokat, imao „neodložne zakazane sastanke zbog trenutne situacije vezane za sukobe u Ukrajini“ zbog kojih nije mogao da dođe na suđenje. Nije, međutim, jasno o kakvim urgentnim i neodložnim sastancima se radi s obzirom da Srbija ni na koji način nije uključena u ovaj sukob. Advokat nije sudiji dostavio nijedan dokaz da je šef obaveštajne agencije stvarno imao sastanak u to vreme.

Pošto na suđenje nije došla ni sudija Nataša Petričević Milisavljević zbog, kako je saopšteno, zdravstvenih problema, ono je odloženo. Sledeće je zakazano tek za kraj juna.

Gašić je, podsetimo, tužio novinarku i urednika KRIK-a, Milicu Vojinović i Stevana Dojčinovića, zbog vesti sa suđenja kriminalnoj grupi Kruševljanina Zorana Jotića Jotke, a u kojoj su citirani prisluškivani razgovori koji su kao dokaz tužilaštva puštani taj dan. U jednom od razgovora čuje se kako jedan od optuženih kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Bratislav Gašić kod njega na kazanu“ – što u kriminalnom rečniku znači da dobija novac od njega.

Novinari KRIK-a su pre objavljivanja vesti pokušali da dobiju komentar od Gašića, ali on nije odgovorio na pozive i mejl. Mesec dana kasnije tužio je KRIK.

Gašić u tužbi demantuje da je bio na platnom spisku Jotića i tvrdi da KRIK pokušava da ga napadne jer je na jednoj od najvažnijih funkcija u državi, kao i zbog toga što se bori protiv organizovanog kriminala. Tvrdi i da je novinarka KRIK-a u tekstu iznela „zlonamernu interpretaciju prisluškivanog razgovora čime mu je direktno povredila ugled i čast“.

Direktor BIA-e traži od KRIK-a odštetu od pola miliona dinara kako bi namirio bolove koje je tekst izazvao kod njega – tvrdi da je proživeo stress i da oseća psihičke i fizičke tegobe iako je pre toga bio potpuno zdrav čovek.

Gašić kaže i da sud treba da reaguje preventivno protiv medija tako što će im „staviti do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“.

Tužba direktora BIA-e jedna je od devet postupaka koje su protiv novinara i urednika KRIK-a pokrenuli ljudi bliski vlasti. Više o tome pročitajte u tekstu:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend