01. mar 2022.

Kako mediji u Britaniji izveštavaju o rusko-ukrajinskoj krizi, tabloidi sa Putinom na „ti“ (VIDEO)

Stav Britanije je jasan. Osuđuje rat u Ukrajini i za to optužuje Rusiju. Zamenik britanskog premijera Dominik Rab izjavio je da će svako ko bude učestvovao u ratnim zločinima u Ukrajini biti odgovoran. Kako o tome pišu britanski mediji.

Ukrajinsko-ruska kriza dominira medijima u Britaniji na veoma sličan način kao tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije i kasnije tokom rata u Iraku. Britanski tabloidi listom su na „ti“ sa ruskim predsednikom, podrugljivo ga nazivajući Vlad, što je aluzija na ime grofa Drakule Vlada Tepeša.

Džon Haris, kolumnista veteran levo orijentisanog Gardijana, ocenjuje da je borba za Ukrajinu borba za liberalne ideje i pita se kako je moguće da tu bitku predvodi Boris Džonson.

Kolumnista podseća da se donacije vladajućim konzervativcima, koje se mogu povezati sa ruskim oligarsima, procenjuju na dva miliona funti.

Haris ukazuje da u moćnom „savetodavnom odboru“ donatora britanskih torijevaca sedi Ljubov Černukin, supruga nekadašnjeg zamenika ministra finansija Rusije čiji se kapital, prema podacima „Pandorinih papira“, procenjuje na 350 miliona funti.

Da je politički spektar Britanije jedinstven u stavu prema ukrajinskoj krizi svedoče stranice glavnog škotskog dnevnog lista Skotsmen, za koji je glavna vest britansko pooštravanje sankcija i zamrzavanja svih sredstava ruskih banaka, ali i doskora teško zamisliva podrška prve ministarke Škotske Nikole Sturdžen za britansku šeficu diplomatije Liz Tras.

Taj list javlja i da je Međunarodni festival u Edinburgu otkazao ljubav svom počasnom direktoru tokom poslednjih jedanaest godina, ruskoj dirigentskoj zvezdi Veleriju Gergijevu, koji se smatra bliskim prijateljem Vladimira Putina.

Reagujući na privremeno podizanje ruske nuklearne pripravnosti na drugi stepen, vodeći severnoirski novinar Sem Mekbrajd na stranicama Belfast telegrafa podseća da je pripremanje za atomski Armagedon bilo uobičajeno za vreme Hladnog rata.

S druge strane granice na irskom ostrvu, Ajriš tajms prenosi američka upozorenja da bi ruske snage mogle da stave Kijev u vojni obruč, ali i ocenjuje da bi ukrajinska kriza mogla da ubrzava prijem ove zemlje u Evropsku uniju.

Velški Vestern telegraf prenosi pismo regionalnih liberaldemokarata britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem se zahteva potpuno ukidanje viza za sve ukrajinske izbeglice.

Svi listovi prenose fotografije i svedočenja o pogibiji šesnaestoro dece tokom sukoba u Ukrajini.

Ukrajinska kriza događa se u trenutku kada su društvene mreže zapravo jedan veliki medijski gigant i čak i najmanji amaterski snimak sa slica mesta može više da utiče na javno mnjenje nego mišljenje najuticajnijeg i najiskusnijeg novinara.

I zato danas ovde ispred Puškinove kuće, što je ekvivalent Ruskog doma u Beogradu, mogu reći da je kulturna razmena između dve zemlje svedena na nulu i da je prazna koliko i ta zgrada u ovom trenutku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend