01. mar 2022.

Nezavisni novinari i mediji u Rusiji dižu svoj glas protiv invazije na Ukrajinu

Teški su dani za novinare i nezavisne medije u Rusiji. Rat koji ruske vlasti vode na ukrajinskoJ teritorijI otežao je njihov rad, koji je i ranije bio onemogućavan. Reporteri bez granica (RSF) podržavaju napore novinara i ostalih medijskih radnika da prenesu pouzdane i tačne informacije i u ovom dramatičnom trenutku, saopštili su Reporteri bez granica. 

Iz RSF-a upozoravaju da se tamošnji medijski regulator Federalna služba za nadzor komunikacija, informacijskih tehnologija i masovnih medija, poznata kao Roskomnadzor, postavlja kao “Ministarstvo istine”, o čemu su hrabro progovorili i nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika.

– Reči “rat”, “napad” ili “invazija” zabranjene su u medijima. Dostupne su samo informacije iz “službenih ruskih izvora”, dakle iz Ministarstva odbrane. A objava informacija  o gubicima vojske ili moralu vojnika još od oktobra prošle godine dovode do rizika od kaznenog progona i upisa u registar “stranih agenata, navodi se u saopštenju i dodaje kako je Roskomnadzor u ponedeljak blokirao najmanje šest internetskih medija zbog njihovog izveštavanja o ratu: Nastyaschee Vremia, internetski televizijski kanal čiji je osnivač američki medij Radio Slobodna Europa, Krym Realii, opozicioni mediji The New Times, studentske novine Doxa, ruska verzija novinske agencije Interfax-Ukrajina i provladina ukrajinska stranica s vestima Gordon.

Regulator takođe progoni još neke medija za „širenje lažnih informacija“, uključujući radio Echo of Moscow, popularnu web stranicu vesti Mediazona, televizijski kanal Dojd i istraživačke novine Novaya Gazeta. Prilično simboličan, njegov urednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitri Muratov, pozvao je u videu veliki antiratni pokret i odlučio u znak solidarnosti objaviti njegovo izdanje od 26. februara na ruskom i ukrajinskom jeziku.  Poslovni časopis Journaliste takođe će verojatno biti tužen zbog objave  poruke s rečju „rat“ na svojoj web stranici, premda je izbrisao video.

-Ovi mediji šire informacije “o granatiranju ukrajinskih gradova i smrti civila u Ukrajini kao posljedica delovanja ruske vojske, kao i dokumente u kojima se trenutna operacija opisuje kao napad, invazija ili objava rata “, uvređen su u regulatornoj agenciji Roskomnadzor.

Ostali mediji dobili su upozorenja od Roskomnadzora, a u strahu od blokiranja stranice i izricanja kazne do pet milijuna rubalja (preko 50.000 eura), bili su prisiljeni ukloniti sadržaj koji nisu po volji vladajućima.

Informacijski rat je u punom jeku u samoj Rusiji, naglašava voditeljica odela RSF-a za istočnu Europu i središnju Aziju Jeanne Cavelier te dodaje kako predsednik Vladimir Putin dovodi sve medije u red kako bi pred ruskim građanima opravdao invaziju na Ukrajinu, prikrivajući žrtve sukoba.  – Ali dani Pravde su prošli. RSF podržava nezavisne medije koji pružaju pouzdane informacije u ovom dramatičnom trenutku, kazala je Cavalier.

Na meti su i društvene mreže pa tako davatelji internetskih usluga imaju ograničen pristup Twitteru. Roskomnadzor je počeo ograničavati pristup Facebooku, kako je objavljeno u petak, nakon odluke te platforme da ograniči rezultate pretraživanja na objavama nekih državnih i provladinih medija.

Kako navode u svom saopštenju Reporteri bez granica novinare se hapsi zbog objavljivanja tema vezanih za sukob. Među uhapšenima su Polina Oulanovskaya s portala SotaVision, zajedno s još najmanje tri novinara iz lokalnih medija, pa Valerija Doulskaya s 93.ru, Valerija Kirsanova i Nikita Zyrianov iz Yuga.ru. On i su brutalno uhićene u nedjelju dok su izvještavale o demonstracijama protiv rata u Krasnodaru, na jugozapadu zemlje, a na slobodu su pušteni navečer.

-U središtu Moskve ekipa Radija Svoboda, ruske podružnice američkog medija RFE/RL, u kojoj su bili Ivan Voronin, Artyom Radygin i Nikita Tatarskiy provela je šest sati u policijskoj postaji. Nakon intervencije odvjetnika pušteni su bez optužnice, navodi se u saopštenju i dodaje kako je bilo još hapšenja i onemogućavanja rada novinara.

– Novinari nezavisnih medija bili su prvi na udaru u ovoj olovnoj atmosferi, ali nisu oklevali demonstrirati, uprkos rizicima. Neke je policija uhapsila jer su mahali plakatom protiv cenzure u javnom prostoru, a drugi su pod velikim pritiskom. Šefici spoljnog ureda ekonomskog dnevnika Kommersant, Elena Chernenko oduzeta je novinarska akreditacija u Kremlju jer je objavila otvoreno pismo koje je potpisalo više od 300 novinara da se protivi ratu, navodi se u saopštenju.

Na drugoj strani državni mediji odani su vlasti pa je tako TV kanal Rossiya 1 u nedelju značajno povećao vreme emitovanja emisija s vladinom propagandom poput talk show voditelja Vladimira Solovjova, koji je kazao kako se u Rusiji moraju očistiti ruske vlasti i novinari koji ne podržavaju Putina.

Reporteri bez granica podsećaju da se Rusija nalazi na 150. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend