07. feb 2020.

Novi način finansiranja Bi-Bi-Si

Konzervativna vlada Borisa DŽonsona, koja je sve više u raskoraku s medijima u zemlji, navela je da će održati „javne konsultacije“ o mogućnosti ukidanja krivičnog dela u slučaju kada građani ne plaćaju godišnju taksu za finansiranje javnog servisa.

Time je vlada Velike Britanije nagovestila da razmatra promenu načina finansiranja javnog servisa Bi-Bi-Si koji bi znatno umanjio sredstva te televizije. Bi-Bi-Si najveći deo novca dobija od takse koju plaća svako domaćinstvo koje ima televizor. Taksa iznosi 154,5 funti (182 evra) godišnje.

Prema aktuelnom zakonu, izbegavanje plaćanja može da rezultira novčanom kaznom, ili, u retkim slučajevima, kaznom zatvora.

Zbog neplaćanja takse u 2018. osuđeno je i kažnjeno više od 121.000 ljudi, od kojih je pet osoba završilo u zatvoru jer nije platilo kaznu.

Bi-Bi-Si je najveći britanski medijski servis, a njegova veličina i javno finansiranje izazivaju gnev rivala iz privatnog sektora koji tvrde da javni servis uživa nefer prednost.

Kritičari javnog servisa, među kojima su brojni članovi vladajućih konzervativaca, navode da model finansiranja Bi-Bi-Si više nije prikladan u svetu s digitalnim medijima.

Neki konzervativci tvrde i da je Bi-Bi-Si bio pristrasan u korist liberala u vezi s praćenjem debate o Bregzitu koja je podelila naciju.

Međutim, DŽonsonova vlada negira da je odluka da razmotre način finansiranja javnog servisa politički motivisana.

Bi-Bi-Si NJuz je prošle sedmice saopštio da će oko 450 zaposlenih dobiti otkaze jer se planira ušteda više od 90 miliona evra do 2022. Najavljeno je i smanjenje broja istraživačkih TV projekata.

Sindikat emitera Bektu saopštio je da ove promene znače da će zaposleni biti „pod još većim pritiskom da obave zadatke“.

U Bi-Bi-Si njuzu je 6.000 zaposlenih. Budžet će nakon redukcije iznositi 560 miliona evra.

Direktorka Bi-Bi-Si NJuza Fren Ansvort je rekla da ova medijska kuća mora da se suoči s promenama koje diktira publika.

I. Š. M.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend