01. avg 2022.

Ovsjanikova: Svrha suđenja je zastrašiti sve ljude u Rusiji

Bivša ruska televizijska novinarka Marina Ovsjanikova kažnjena je u četvrtak s 50.000 rublji (820 američkih dolara) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama u kojima je osudila rusko vojno djelovanje u Ukrajini.

Snimak ekrana, Jutjub Guardian News

Presuda je donesena nakon kratkog ročišta na sudu u Moskvi. Ovsjanikova je odbacila proces kao „apsurdan“. „Dokazi potvrđuju Ovsjanikovinu krivnju. Nema razloga sumnjati u njihovu autentičnost“, rekao je sudac.

Ovsjanikova je u ožujku postala poznata pošto je upala u studio ruske državne televizije, svojeg tadašnjeg poslodavca, kako bi osudila rat u Ukrajini tijekom informativne emisije koja je išla uživo. Tada je bila kažnjena s 30.000 rublji zbog kršenja zakona o prosvjedima. Ovo suđenje odnosilo se na njezine naknadne objave na društvenim medijima u kojima je napisala da će odgovorni za rusko djelovanje u Ukrajini završiti na međunarodnom sudu.

Rusija je donijela zakon protiv „diskreditiranja“ oružanih snaga koji predviđa kazne do 15 godina zatvora nedugo nakon početka napada na Ukrajinu. Ovsjanikova je na sudu rekla da neće povući svoje riječi. Dodala je da ne razumije zašto joj se sudi.

„Ovo što se ovdje događa je apsurdno“, rekla je. „Rat je strahota, krv i sramota“. „Vaše optužbe su kao da me optužujete da širim majmunske boginje“, rekla je. „Svrha suđenja je da zastrašite sve ljude u Ruskoj Federaciji koji se protive ratu“.

Za Rusiju je rekla da je agresor i ustvrdila: „Započinjanje ovog rata najveći je zločin naše vlade“. Njezin odvjetnik rekao je da po članku 29 ruskog ustava ima pravo na slobodno izražavanje, ali sud to nije uvažio.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend