01. avg 2022.

Nakon Abazovićeve ‘šale’, diplomate u Crnoj Gori pozivaju premijera da štiti novinare

Zvaničnici i političari su odgovorni da štite novinare, a zaštita slobode i nezavisnosti medija nije šala, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) 29.jula.

Dan ranije je premijer Crne Gore Dritan Abazović optužio Gradsku RTV za govor mržnje i uporedio je sa ruskim portalom Sputnjik, koji je pod sankcijama Evropske unije.

„Ako smo blokirali Sputnjik, nije ni Gradska daleko“, kazao je Abazović tokom susreta sa novinarima u Podgorici 28. jula.

On je to rekao kada mu je novinarka Gradske TV naknadno postavila pitanje o navodnoj umiješanosti pojedinih članova njegove partije u koruptivne radnje.

Nakon oštrih kritika javnosti, iz kabineta Abazovića je saopšteno da se premijer šalio.

„Svakom dobronamjernom građaninu jasno je da se radi o šaljivoj opaski i da premijeru, čak i da ima ovlašćenja da to učini, ne pada na pamet da neki medij blokira ili ukine”, saopštili su iz Abazovićevog kabineta.

Američka ambasadorka je na Tviteru objavila da izabrani zvaničnici i političari imaju odgovornost da štite novinare, i da bi trebalo da stvore uslove da pravosudne institucije, mediji i civilno društvo obavljaju svoje dužnosti nezavisno, odgovorno i bez nepotrebnih uticaja.

„Zaštita istinske slobode i nezavisnosti medija nije šala“, napisala je Rajzing Rajnke.

Nakon što su iz Gradske TV prethodno poslali pismo protesta članicama EU i video o, kako su naveli, napadu i uvredama Abazovića, oglasila se ambasada Češke u Podgorici.

„Češko predsjedavanje EU stavlja medije i slobodu izražavanja visoko među svoje glavne prioritete uz vladavinu prava i osuđuje napade na nezavisne medije. Provođenje EU Zakona o slobodi medija uskoro usvojiti. To ne služi za propovijed, već da nas sve podsjeti na vrijednosti EU“, saopšteno je iz Češke ambasade 28.jula.

Abazovićevu prijetnju Gradskoj TV je osudilo više političkih partija, dio nevladinih organizacija, medija i novinarskih udruženja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend