28. jun 2022.

Pad medijskih sloboda uticaće na ljudska prava i demokratiju

Predstavljen izvještaj specijalne izvjestiteljice UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Opasan pad medijskih sloboda i sigurnosti novinara širom svijeta ima ozbiljan negativni uticaj na ljudska prava, demokratiju i razvoj na globalnom nivou, upozorila je Irene Khan, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Osiguravanje medijske slobode i sigurnosti novinara zahtijeva hitnu i konkretnu akciju podržanu političkom voljom, navodi se u izvještaju koji je predstavila Vijeću za ljudska prava UN-a.

„U klimi rastućeg autoritarizma i nazadovanja demokratija, populistički lideri aktivno su nastojali da demoniziraju i diskredituju nezavisne novinare i mnoge vlade su uvele ograničenja slobode izražavanja kršeći međunarodno pravo“, rekla je Irene Khan, specijalna izvjestiteljica UN-a za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

U izvještaju, Khan istražuje mogućnosti, izazove i prijetnje medijima u digitalnom dobu. Fokusira se na tri glavna problema. Prvi su online i offline napadi i nekažnjeno ubijanje novinara, zatim kriminalizacija novinarstva i pravno i sudsko uznemiravanje novinara, te urušavanje nezavisnosti, slobode, pluralizma i održivosti medija od državnih i korporativnih aktera, uključujući i digitalne kompanije.

„Ućutkivanje novinara ubijanjem je najstrašniji oblik cenzure“, rekla je Khan i pozvala Vijeće za ljudska prava UN-a da razmotri snažne mjere za rješavanje problema nekažnjivosti, uključujući međunarodnu radnu grupu za prevenciju, istragu i krivično gonjenje napada na novinare.

U izvještaju se dodaje da je praksa korištenja zakona za suzbijanje izvještavanja u digitalnom dobu dodatno oživljena, ali i da se u posljednjih nekoliko godina slobode izražavanja online suzbijaju upotrebom krivičnog zakonodavstva i zakona o “lažnim vijestima”, te visokim kaznama za novinare, poput srogih zatvorskih kazni.

Izvještaj naglašava digitalnu tehnologiju koja istovremeno omogućava revolucionarno novinarstvo i stvara nove prijetnje, od rodno zasnovanih internetskih napada na novinarke i ciljanog digitalnog nadzora nad novinarima. Upozorava se i na orkestrirane kampanje dezinformacija na mrežama, te na ulogu digitalnih platformi u smislu dostupnosti, pristupačnosti, raznolikosti i širenja vijesti bez javne odgovornosti i malo transparentnosti.

“Glavni problem nisu praznine u međunarodnom pravu, već neuspjesi u poštivanju i implementaciji, ukorijenjeni u nedostatku političke volje”, smatra Khan.

U izvještaju predstavljenom Vijeću za ljudska prava UN-a preporučuje hitnu i konkretnu akciju država, međunarodnih organizacija i kompanija za rješavanje višestrukih, složenih i često međusobno povezanih fizičkih, pravnih i digitalnih prijetnji u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima.

„Bez konkretne akcije podržane političkom voljom, prognoze za slobodu medija i sigurnost novinara su mračne“, dodaje Khan. „Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji su ključni za demokratiju, odgovornost i transparentnost i države i međunarodna zajednica trebale bi da ih njeguju kao javno dobro“, zaključila je ona.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend