28. jun 2022.

Pad medijskih sloboda uticaće na ljudska prava i demokratiju

Predstavljen izvještaj specijalne izvjestiteljice UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Opasan pad medijskih sloboda i sigurnosti novinara širom svijeta ima ozbiljan negativni uticaj na ljudska prava, demokratiju i razvoj na globalnom nivou, upozorila je Irene Khan, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Osiguravanje medijske slobode i sigurnosti novinara zahtijeva hitnu i konkretnu akciju podržanu političkom voljom, navodi se u izvještaju koji je predstavila Vijeću za ljudska prava UN-a.

„U klimi rastućeg autoritarizma i nazadovanja demokratija, populistički lideri aktivno su nastojali da demoniziraju i diskredituju nezavisne novinare i mnoge vlade su uvele ograničenja slobode izražavanja kršeći međunarodno pravo“, rekla je Irene Khan, specijalna izvjestiteljica UN-a za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

U izvještaju, Khan istražuje mogućnosti, izazove i prijetnje medijima u digitalnom dobu. Fokusira se na tri glavna problema. Prvi su online i offline napadi i nekažnjeno ubijanje novinara, zatim kriminalizacija novinarstva i pravno i sudsko uznemiravanje novinara, te urušavanje nezavisnosti, slobode, pluralizma i održivosti medija od državnih i korporativnih aktera, uključujući i digitalne kompanije.

„Ućutkivanje novinara ubijanjem je najstrašniji oblik cenzure“, rekla je Khan i pozvala Vijeće za ljudska prava UN-a da razmotri snažne mjere za rješavanje problema nekažnjivosti, uključujući međunarodnu radnu grupu za prevenciju, istragu i krivično gonjenje napada na novinare.

U izvještaju se dodaje da je praksa korištenja zakona za suzbijanje izvještavanja u digitalnom dobu dodatno oživljena, ali i da se u posljednjih nekoliko godina slobode izražavanja online suzbijaju upotrebom krivičnog zakonodavstva i zakona o “lažnim vijestima”, te visokim kaznama za novinare, poput srogih zatvorskih kazni.

Izvještaj naglašava digitalnu tehnologiju koja istovremeno omogućava revolucionarno novinarstvo i stvara nove prijetnje, od rodno zasnovanih internetskih napada na novinarke i ciljanog digitalnog nadzora nad novinarima. Upozorava se i na orkestrirane kampanje dezinformacija na mrežama, te na ulogu digitalnih platformi u smislu dostupnosti, pristupačnosti, raznolikosti i širenja vijesti bez javne odgovornosti i malo transparentnosti.

“Glavni problem nisu praznine u međunarodnom pravu, već neuspjesi u poštivanju i implementaciji, ukorijenjeni u nedostatku političke volje”, smatra Khan.

U izvještaju predstavljenom Vijeću za ljudska prava UN-a preporučuje hitnu i konkretnu akciju država, međunarodnih organizacija i kompanija za rješavanje višestrukih, složenih i često međusobno povezanih fizičkih, pravnih i digitalnih prijetnji u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima.

„Bez konkretne akcije podržane političkom voljom, prognoze za slobodu medija i sigurnost novinara su mračne“, dodaje Khan. „Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji su ključni za demokratiju, odgovornost i transparentnost i države i međunarodna zajednica trebale bi da ih njeguju kao javno dobro“, zaključila je ona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend