03. sep 2021.

Poslanici Evropskog parlamenta razmatraju zaštitu od SLAPP tužbi

Poslanici Evropskog parlament odlučili su da prošire spisak pojedinaca i organizacija koje štite od zlonamernih tužbi, ali nisu uspeli da postignu dogovor oko tačne definicije takozvanih SLAPP tužbi.

Evropski parlament; foto: Flickr/ jeffowenphotos, CC

Poslanici EP su u nekoliko komiteta raspravljali o nacrtu izveštaja u kome se SLAPP tužbe definišu kao pravni postupci čiji je cilj sprečavanje ili odlaganje izveštavanja o slučajevima kršenja državnih ili zakona Evropske unije i korupciji ili da se spreči učestvovanje javnosti, kaže se u saopštenju EP sa zajedničke sednice Odbora za pravna pitanja, građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanja održane 2. septembra. Glasanje o 430 amandmana na izveštaj će se održati do kraja ovog meseca.

U nacrtu se kaže da se te tužbe koriste za zastrašivanje i finansijsko iscrpljivanje novinara i zaštitnika ljudskih prava, navodeći ih da se ne brane pred sudom ili da uvedu samocenzuru.

U saopštenju se dodaje da su poslanici na sednicima tih komiteta odlučili da se mere zaštite prošire sa novinara i na medijske organizacije, izdavače, aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava, NVO, akademike i organizacije građanskog društva.

U saopštenju se podseća da je rad na izveštaju u kome se Evropska komisija poziva da usvoji pravne i druge mere protiv zlonamernih tužbi, dok su drugi odbori zajednički radili na drugom izveštaju o jačanju demokratije, medijskih sloboda i pluralizma unutar EU koji se bavi zloupotrebom tužbi radi ućutkivanja novinara, NVO i organizacija građanskog društva.

U saopštenju se navodi da je poslanica Manon Obri naglasila potrebu zaštite za žrtve SLAPP tužbi i dodala da odbori EP moraju da rade na zaštiti što više tih žrtava, uključujući političare, dok je njena koleginica Kler Dali izjavila da proceduralnu zaštitu ne treba ograničiti samo na prekogranične slučajeve. Poslanica Ramona Strugariu je upozorila da se moraju uvesti jasne definicije za stvari kao što je učešće javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend