15. apr 2022.

Poziv sa ruske državne televizije: Bombardujte Kijev već jednom

Ministarstvo odbrane Rusije priznalo je juče da je krstarica „Moskva“ potonula. Kao razloge potonuća, preneli su tamošnji mediji,, rusko Ministarstvo navodi da je potonula “prilikom vuče nakon oštećenja od detonacije”.

Ocene su da je ovo “velika pobeda” za Ukrajince imajući u vidu da je ovo prvi ruski gubitak većeg broda koji je smatran glavnim adutom u ratnoj mornarici Rusije.

To je, kako se ocenjuje, očito izavalo veliki bes u Kremlju, zbog čega su sinoć u emisiji državnom kanalu Rusija 1 gostujući analitičari predlagali da se Ukrajina konačno bombarduje.

“Bombardujte ih već jednom i to je to“, vikao je besni analitičar ruske televizije predlažući rešenje kao zamenu za gubitak broda. Stručnjaci i voditelji državne televizije predlažu i “uništavanje ukrajinskih železnica i onemogućavanje bilo kojih svetskih lidera da posete u budućnosti.”

U jednom trenutku se ruski komentator okrenuo drugom i upitao: “Kako se to zove, ono što mi sada vodimo?“ na šta su svi u glas izgovorili: „Specijalna vojna operacija.“

Krstarica Moskva je predvodila pomorski napad ruske mornarice na Republiku Gruziju još 2008. godine, štiteći tri amfibijska broda koji su iskrcali jedan ili dva bataljona pomorske pešadije.

Tokom ruske invazije na ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. ova krstarica je držala stanicu u zalivu Donuzlav. Ona je 2015. raspoređena na sirijsku obalu kako bi zaštitila ruske trupe od mogućih vazdušnih i morskih napada.

Sposobnost Ukrajine da gađa ratne brodove koja je, kako se veruje, demonstrirala u napadu na Moskvu, glavni ruski ratni brod u Crnom moru koji je u međuvremenu potonuo, mogla bi promeniti ruske obrasce delovanja, prisiljavajući ih da rasporede dodatna sredstva za vazdušnu i tačku odbrane u Crno more ili povuku plovila s položaja u blizini ukrajinske obale, objavio je Institut za proučavanje rata u svojem najnovijem izveštaju.

I. Š. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend