21. mar 2017.

Putin posthumno odlikovao novinare koje su 1991. u Hrvatskoj ubili Martićevi milicajci

Kurinoj i Nogin, novinari Državne radiotelevizije SSSR-a, 1. rujna 1991. godine putovali su službenim automobilom iz Beograda kako bi popratili sukobe između Hrvatske vojske i srpskih paravojnih postrojbi. Na putu kroz Hrvatsku ubili su ih predstavnici samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Nakon 26 godina obavještajnog rata između Zagreba i Beograda o odgovornosti za taj zločin, to je prvi put da se o cijelom slučaju, o kojemu se dosad šutjelo, očitovala i službena Moskva, rekao je pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan.

„Za nas ova vijest ima veliko značenje i napokon je otklonjena svaka sumnja o tom zločinu. Kao prvo, Nogin i Kurinoj, koji su se dosad u Rusiji smatrali nestalima, službeno su proglašeni poginulima, a drugo, i Rusija je napokon prihvatila da su za ubojstvo odgovorni pripadnici srpske paravojne milicije“, rekao je za Hinu Pandža, istražitelj povijesti Domovinskog rata koji je objavio i knjigu o ratnim stradanjima novinara.

Kako je utvrđeno dosadašnjim istražnim radnjama DORH-a, Viktor Nogin i Genadij Kurinoj, 1. rujna 1991. godine službenom su Opel Omegom diplomatskih tablica ruskog veleposlanstva iz Beograda, označenog bijelom zastavom i oznakom PRESS, iz Petrinje vozili prema Hrvatskoj Kostajnici, kada je kod sela Panjani, iza barikade, na njih otvorena vatra.

Utvrđeno je da su ih na mjestu likvidirali pripadnici Jedinice milicije za posebne namjene Kaline iz Komogovine, poznatije kao Martićeva milicija. Kasnije je pronađen zakopan automobil Rusa s podmetnuti tijelima dvojice hrvatskih branitelja. Tijela ubijenih ruskih novinara su navodno kasnije prebačena na VMA u Beograd.

Na temelju pribavljenih dokaza, ali i izjava svjedoka, protiv desetorice pripadnika srpske paravojne postrojbe vodi se istraga i zbog ubojstva 16 hrvatskih civila u studenom 1991. godine u Kostrićima, a za nedostupne je osumnjičenike sudac istrage odredio pritvor, pa se nalaze na Interpolovoj crvenoj tjeralici.

Na poticaj Ivice Pandže, udruge hrvatskih branitelja su 2013. godine poginulim ruskim novinarima podigli spomenik u Panjanima, ali svečanosti otkrivanja nije bio nazočan nitko od službene ruske i hrvatske vlasti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend