19. dec 2017.

RSF: Ove godine u svetu ubijeno 65 novinara

Šezdeset pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam "novinara - građana" (blogera) i osam "saradnika medija", ubijeno je u svetu u 2017, navodi se u godišnjem izveštaju Reportera bez granica (RSF).

Tako je u 2017. najmanji broj ubijenih profesionalnih novinara u poslednjih 14 godina, ističe ta nevladina organizacija sa sedištem u Parizu. To je delom rezultat bolje zaštite reportera, ali i činjenice da novinari „odlaze iz opasnih zemalja“.

Od 65 novinara (profesionalaca i neprofesionalaca) ubijenih tokom godine, 39 su bili meta planiranog napada, a 26 je poginulo na zadatku.

Kao i prošle godine, najpogubnija je za novinare Sirija, gde je zabeleženo ubistvo 12 novinara, zatim dolaze Meksiko (11), Avganistan (9), Irak (8) i Filipini (4).

Manji broj novinarskih žrtava u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 79, što je pad od 18 odsto ove godine, povezan je, ocenjuje RSF, s „jačanjem svesti o nužnosti bolje zaštite novinara i sa sve većim brojem kampanja koje u tom smislu vode međunarodne organizacije i sami mediji“. Ali i s činjenicom da „zemlje koje su postale preopasne, ostaju bez svojih novinara“.

„Takav je slučaj sa Sirijom, Irakom, Jemenom i Libijom, iz kojih novinari masovno odlaze“, žali RSF.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend