05. jul 2018.

Sistematsko gušenje medija u Rusiji

Potezi Rusije kojima se pojedini novinari i blogeri označavaju kao "strani agenti" predstavljaju posljednji korak u "sistematskoj politici" vlasti u cilju sprečavanja slobodnog protoka informacija, saopštio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ), a prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju medijski nadzorni organ sa sjedištem u Njujorku pozvao je vlasti da „promijene kurs“ i omoguće ruskim građanima da dobiju informacije i mišljenja „iz širokog spektra izvora“.

Ranije tog dana, Odbor za informisanje i komunikaciju Državne dume, odnosno donji dom parlamenta, usvojio je izmjene i dopune zakona koji omogućava vlastima da označe fizička lica kao „strane agente“ ako rade za medije koje je Ministarstvo pravde označilo kao „strane agente“.

Kako su objavili mediji, predloženi Zakon zahtijeva od tih pojedinaca da prođu kroz godišnje revizije, da dostavljaju dvogodišnje izvještaje o svojim aktivnostima i stavljaju oznaku „stranog agenta“ na sve proizvedene sadržaje.

Novi amandmani su pripremljeni prije početka drugog čitanja zakona koji je prošao kroz Dumu u januaru.

Prijedlog zakona treba da odobre oba doma parlamenta i da ga potpiše predsjednik Rusije Vladimir Putin prije nego što počne primjena tog zakona.

Predsjednik Komiteta za informisanje i komunikaciju Dume Leonid Levin, koji je koautor najnovijih prijedloga, rekao je novinskoj agenciji Interfaks da bi Ministarstvo inostranih poslova i Kancelarija tužilaštva bili odgovorni za označavanje privatnih lica kao stranih agenata, jer bi na taj način bila omogućena „dodatna zaštita lica od slučajnih odluka“ Ministarstva pravde.

Prema riječima Levina, blogeri koji „jednostavno objavljuju informacije stranih agenata „neće „patiti“.

Ministarstvo pravde tek treba da utvrdi koje medijske organizacije spadaju u kategoriju „stranih agenta“.

U izvještajima se navodi da predloženi Zakon takođe sadržava odredbe koje bi spriječile blokiranje web stranica ili drugih medija bez rješenja suda.

Prijedlog zakona je izazvao zabrinutost da bi Moskva mogla da koristi etiketu „stranog agenta“ ne samo za medije, već i protiv stranih dopisnika koji rade u Rusiji .

To je u skladu sa zakonom koji je Putin potpisao u novembru, a koji je ovlastio Ministarstvo pravde da označi medijske kuće koje su osnovane ili se finansiraju iz inostranstva kao „strane agente“.

Rusija tvrdi da je njeno zakonodavstvo, koje su kritikovale zapadne Vlade i grupe za prava medija, odgovor na ono što tvrdi da je pritisak na ruske medijske kuće u Sjedinjenim Državama. Vašington negira da je vršio pritisak na ruske medije.

Rusko ministarstvo pravde u decembru je Glas Amerike (VOA), Radio Slobodnu Evropu i još nekoliko srodnih novinskih servisa označilo kao „strane agente“.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država su ozbiljno narušeni zbog napetosti o pitanjima koja uključuju rusku agresiju u Ukrajini i njeno navodno miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

1 komentar za: “Sistematsko gušenje medija u Rusiji

  1. rodoljub

    Na zapadu „nema“ gusenja medija. Tamo te pojede mrak ako pises i govoris pozitivno o Rusiji . Zapad je samo dobio odgovor od Rusije za sve cenzure, pritiske i onemogucavanje ruskih medija da rade svoj posao. Na zapadu su mediji slobodni da pisu najgore o Rusiji, a ne retko i o Srbiji . Za pozitivne stvari nisu slobodni. To je lazna demokratija i lazna sloboda medija .

    05. јул 2018. at 11:32

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend