05. jul 2018.

Bulatović pokušavao da uređuje medije sa skupštinske govornice

Pored stalnog repliciranja opoziciji, gradonačelnik Niša Darko Bulatović juče je skupštinsku govornicu koristio da pokaže nezadovoljstvo izveštavanjem gradskih medija. Kritikovao je novinare zašto nema pozitivnih vesti, zašto se prenose stavovi opozicionih lidera, zadirući tako u osnovna načela slobode medija - uređivačku politiku i sučeljavanje mišljenja.

Foto: FoNet

Na sednici Skupštine u raspravi o završnom računu za prošlogodišnji budžet, koja je trajala oko 7 sati, Bulatović je ubedljivo najviše vremena koristio od svih govornika. U svom izlaganju osvrnuo se i na medije, žaleći se „da će u izveštajima sa Skupštine biti 5 opozicionih lidera, a on sam“.

Iako mediji po zakonima i kodeksu profesije ne treba da izveštavaju ni pozitivno ni negativno, već samo objektivno, gradonačelnik ima zamerke i na to.

U medijima kad pogledate nemate nijednu pozitivnu informaciju, nijednu pozitivnu vest. Prosto je neverovatno, kao da ništa se ne dešava. Kao da ne vidimo auto-puteve, koridore, Klinički centar, eksproprijaciju za železničku prugu, rekonstrukcije bulevara, kao da se ne vidi 5 fabrika koje se grade u Nišu, kao da se ne vidi izdvajanja države, kao da se ne vidi pomoć države veća nego ikada – naveo je Bulatović.

Gradonačelnik je u svojoj kritici otišao i korak dalje, pa je zamerio opoziciji, ali i medijima, ne navodeći na koje medije misli, da se ne raduju uspesima grada.

Smeta vam da kažemo da smo uspeli, pomerili smo se korak napred, šta treba da kažemo, 10 koraka nazad i onda ćete biti srećni, kao i oni koji će da prenose vaše vesti – rekao je Bulatović.

[povezaneprice]

Ipak, u jednom trenutku, komentarišući medijski konkurs na kojem su 2 porodice podelile 37,4 miliona dinara, tvrdio je da on to nije odlučivao, ali da “medijima treba pomoći jer žive u teškim uslovima”.

Objašnjavajući naknadno svoju kritiku, Bulatović je protivrečio sam sebi, pa je tvrdio da se njegove primedbe ne odnose na medije i njihovo uređivanje, nego na to da će u medijskim izveštajima biti 5 opozicionara naspram njega.

Podsetimo, sat vremena skupštinskog prenosa, na kojoj Bulatović kritikuje medije i troši vežinu vremena, košta građane 1.000 evra po satu, a novac ide Niškoj televiziji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend