24. nov 2016.

Sputnjik poziva da se ne dozvoli uvođenje cenzure u EU

Rezolucija Evropskog parlamenta o borbi protiv ruskih medija predstavlja direktno kršenje slobode medija i ljudskih prava, zbog čega je Sputnjik pozvao EU da ne dozvoli uvođenje državne cenzure, saopštila je pres-služba ovog medija. 

Evropski parlament usvojio rezoluciju o borbi protiv Sputnjika i RT „Sputnjik poziva da se ne dozvoli uvođenje državne cenzure. Rezolucija EU predstavlja direktno kršenje ljudskih prava i slobode medija.

Tim povodom Sputnjik se obratio međunarodnim organizacijama, poput UN, Uneska, OEBS-a i ’Reportera bez granica‘, kao i mnogobrojnim drugim udruženjima unutar EU, sa pozivom da pokažu solidarnost i da se založe protiv te nečuvene diskriminacije i stanu u zaštitu vrednosti demokratije“, navodi se u saopštenju.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o suprotstavljanju ruskim medijima, među kojima su kao najopasniji navedeni Sputnjik i televizija RT. U rezoluciji pod nazivom „Strateške komunikacije EU kao borba protiv propagande trećih strana“ navodi se da Rusija navodno pruža finansijsku podršku opozicionim političkim partijama i organizacijama u zemljama-članicama EU, kao i da koristi faktor bilateralnih odnosa kako bi unosila razdor unutar evropskog društva.

Rezolucija sadrži čitav niz neosnovanih optužbi i istovremeno poistovećuje rad medija poput Sputnjika sa aktivnostima terorističke organizacije DAEŠ.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend