13. apr 2019.

Tramp u kampanji klicao Vikiliksu, a sad je ravnodušan prema hapšenju Asanža

Dan nakon hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, pokrenula se globalna debata. Ključno pitanje je da li će najpoznatiji svetski uzbunjivač biti izručen Sjedinjenim Državama, gde se tereti za zaveru. Širom sveta organizuju se protesti protiv njegovog izručenja, a mnogi strahuju od posledica čitavog slučaja na slobodu govora.

Donald Tramp klicao je Vikiliksovim objavama koje su, usred predizborne trke, kompromitovale njegovu rivalku Hilari Klinton.

Tri godine kasnije, iz predsedničke fotelje, na vest o hapšenju Džulijana Asanža ostao je hladan.

„Ja ne znam ništa o Vikiliksu. To nije moja stvar. Znam da ima neke veze sa Džulijanom Asanžom. To je pitanje za državnog tužioca“, rekao je Tramp.

Drastičnu promenu stava pojasnio je njegov potpredsednik Majkl Pens.

„Predsednik uvek, kao i vi u medijima, pozdravlja informacije, ali to nikako nije bilo odobravanje Vikiliksa. Ono što sada znamo je da je Asanž bio uključen u širenje tajnih informaciija američke Vlade“, kazao je Pens.

Nakon curenja informacija o aktivnostima američke armije u Iraku i Avganistanu 2010. godine, slučaj Vikiliks otvorio je debatu o slobodi govora, duboko utemljenoj u prvom amandamanu američkog ustava.

Optužnica protiv Asanža podignuta u martu 2018. tereti ga za zaveru, odnosno za podsticanje bivše analitičarke američke vojske Čelsi Mening da hakuje državne kompjutere. Po optužnici, preti mu najviše pet godina zatvora.

„Jasno je da su vlasti SAD odabrale samo jedan element na kom su radili dugo. Niko ne može da garantuje da kada Asanž stupi na tlo SAD neće biti podignute i dodatne optužnice. Mislim da je ovakva optužnica objavljena da bi se povećale šanse za izručenje. To je očigledno“, ocenila je glavni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš na jugoistoku Londona, zdanju tzv. A kategorije sa visokim stepenom obezbeđenja koji može da primi 910 zatvorenika.

Vestminsterski sud u Londonu će zahtev za izručenjem razmatrati 12. juna.

Asanžova majka je preko Tvitera apelovala na britanske vlasti da budu blagi prema njenom sinu.

„Molim vas budite pažljivi, nežni i ljubazni prema njemu“, zatražila je Kristijan Asanž od policijskog i sudskog osoblja.

Brojni aktivisti i analitičari strahuju da bi od odluke suda mogla da zavisi budućnost slobode govora – ukoliko Asanž bude osuđen, i drugi uzbunjivači bi, zbog straha od posledica, mogli da utihnu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend