26. jan 2023.

Trump ponovo na Facebooku i Instagramu

Kompanija Meta Platforms Inc saopštila je u sredu, 25. januara, da će obnoviti Fejsbuk i Instagram nalog bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) u narednim nedeljama, nakon dvogodišnje suspenzije zbog pobune na Kapitol Hilu 6. januara.

Foto: Arlington National Cemetery, Public Domain

Kompanija je u blog postu objavila da je „postavila nove zaštite kako bi sprečila ponavljanje prekršaja“.

Tramp je rekao da će se još jednom kandidovati za Belu kuću 2024. godine, a Fejsbuk i Instagram su, kako navodi agencija Rojters, ključni za kontakte i prikupljanje sredstava.

U novembru je ponovo dobio pristup Tviteru, svom nekada omiljenom megafonu na mreži, a nekoliko nedelja nakon toga je rekao da je u razgovorima sa Metom o povratku.

„U slučaju da gospodin Tramp nastavi da objavljuje sadržaje koji krše pravila, oni će biti uklonjeni i on će biti suspendovan na između mesec dana i dve godine, u zavisnosti od težine kršenja pravila“, napisao je Nik Kleg, Metin predsednik za globalne poslove, u postu na blogu.

Odluka o zabrani Trampa bila je polarizovana za Metu, najveću svetsku kompaniju društvenih medija, koja pre te suspenzije nikada nije blokirala nalog trenutnog šefa države zbog kršenja pravila o sadržaju.

Kompanija je na neodređeno vreme ukinula Trampov pristup nalozima na Fejsbuku i Instagramu nakon što je uklonila dve njegove objave tokom nemira u januaru 2021, uključujući video u kojem je ponovio lažnu tvrdnju o široko rasprostranjenoj prevari birača tokom predsedničkih izbora 2020.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend