11. sep 2020.

Turska osudila novinare na zatvor zbog otkrivanja državnih tajni

Sud u Istanbulu osudio je danas na zatvorske kazne pet novinara optuženih da su „otkrili državne tajne“ ali oni su pušteni na slobodu dok traje žalbeni postupak.

Pet novinara portala OdaTV, kao i šesti kolega koji je oslobođen bili su optuženi za oktrivanje državnih tajni i otkrivanje identiteta agenta tajne službe.

Slučaj je počeo kada je OdaTV početkom marta objavila članak o diskretnoj sahrani agenta turske obaveštajne službe (MIT), koji je prema medijima ubijen u Libiji gde Ankara vojno podržava vladu u Tripoliju naspram snaga maršala Kalife Haftara.

U svom članku OdaTV je identifikovala navodnog agenta po njegovom prvom imenu i prvom slovu prezimena.

Troje novinara osuđeno je na po tri godine i devet meseci zatvora, prenosi agencija Anadolija. Ostala dvojica su dobili po četiri godine i četiri meseca zatvora.

Jedan od njih, glavni urednik OdaTV oslobođen je optužbi.

Šestoro optuženih pritvoreni su početkom marta, a posle je njih troje pušteno na uslovnu slobodu. Oni su mogli da dobiju do 20 godina zatvora, prema Anadoliji.

Oni su tokom celog suđenja govorili da nisu krivi.

Nekoliko desetina ljudi okupilo se pred sudom danas pre podne da podrže optužene i skandirali su slogane u odbranu slobode štampe.

Turska je na 154. mestu od 180 zemalja na indeksu slobode štampe koji objavljuje organizacija Reporteri bez granica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend