11. sep 2020.

HRW traži skladištenje uklonjenog sadržaja sa mreža radi korišćenja na sudu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) zatražila je danas da sadržaj koji je uklonjen sa društvenih mreža, bude skladišten kako bi kasnije mogao da bude iskorišćen u sudskim postupcima, posebno u slučaju ratnih zločina.

HRW u izveštaju pozdravlja brzinu uklanjanja određenih sadržaja kako bi se smanjile posledice njihovog objavljivanja, ali ukazuje da pravila njihovog čuvanja zahtevaju optimizaciju i razjašnjenja.

„Iako je razumljivo što te platforme uklanjaju sadržaj koji podstiče na nasilje ili ga promoviše, one trenutno ne arhiviraju materijal na takav način da je dostupan istražiteljima i istraživačima”, navodi HRW i ukazuje da su fotografije i video snimci najvažniji u istragama ratnih zločina i za međunarodne sudove, kao i za pravosudje u Evropi.

Ti sadržaji, kako se dodaje, „pomažu i medijima i civilnom sektoru u dokumentovanju zločina kao što su napadi hemijskim oružjem u Siriji, represija snaga bezbednosti u Sudanu, policijsko nasilje u SAD”.

Algoritmi su ponekad toliko efikasni da uklanjaju sadržaj da niko ne vidi, uskraćujući time državnim službenicima dragocene informacije u slučajevima koji se ponekad pokreću tek nakon više godina.

HRW zato poziva sve da rade zajedno kako bi se „razvio mehanizam čuvanja potencijalnih dokaza”, a kao mogući model navodi američki zakon koji zahteva da se poruke pedofila čuvaju 90 dana.

Prema podacima društvenih mreža, između januara i marta 2020. godine, Fejsbuk je uklonio 6,3 miliona postova ocenjenih kao „terorističkom propagandom“, 25,5 miliona postova sa nasilnim elementima i 9,6 miliona postova koji su sadržavali govor mržnje.

U periodu od januara do juna 2019. godine, više od 5,2 miliona naloga na Tviteru je prijavljeno zbog širenja mržnje, a dva miliona zbog „nasilnih pretnji”.

Fejsbuk, Majkrosoft, Tviter i Jutjub su se u decembru 2016. dogovorili da naprave takozvani konzorcijum za deljenje ključnih reči kako bi se delile baze podataka o neprikladnom sadržaju. Toj inicijativi su se potom pridružili Pinterest, Dropboks (Dropbox), Amazon, Linktin (LinkedIn), Mega.nz, Instagram i Vocap (WhatsApp).

Međutim, „i dalje je malo informacija o kriterijumima koje platforme koriste” za klasifikaciju određenog sadržaja u specifičnu kategoriju.

HRW zato poziva velike operatere da zajednički definišu okvire nezavisnog mehanizma koji čuva sadržaj i metapodatke, kako bi se preciziralo šta treba arhivirati, u kakvom obliku i kome će taj sadržaj biti namenjen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend