10. okt 2020.

Tviter uvodi ograničenja uoči američkih izbora

Društvena platforma Tviter saopštila je da će ukloniti tvitove koji pozivaju ljude da se mešaju u američki izborni proces ili izborne rezultate, uključujući i nasiljem i najavila uvođenje više oznaka i ograničenja kako bi se usporilo širenje dezinformacija.

Foto: flickr, Keiyac

Od sledeće sedmice korisnici Tvitera će dobiti upozorenje koje će ih upućivati na verodostojne informacije pre nego što mogu proslediti sadržaj koji je označen kao obmanjujući.

Takođe je rečeno da će dodati još upozorenja i ograničenja na tvitove sa zavaravajućim informativnim oznakama američkih političkih ličnosti poput kandidata i kampanja, kao i račune sa sedištem u SAD s više od 100.000 pratioca na mreži.

Tviter, koji je nedavno saopštio Rojtersu da testira kako učiniti označavanje očitijim i direktnijim i da će ljudi morati da kliknu na upozorenja da bi videli ove tvitove.

Korisnici takođe mogu samo ‘citirati’ ovaj sadržaj, jer će lajkovi, prosleđeni tvitovi i odgovori biti isključeni.

Tviter navodi da su označili hiljade obmanjujućih postova, iako je najviše pažnje bilo na etiketama koje su primenjene na tvitove američkog predsednika Donalda Trampa.

Takođe će označavati tvitove koji lažno proglase poraz ili pobedu bilo kojeg kandidata.

Društvene mreže su pod pritiskom da se bore protiv dezinformacija povezanih s izborima i pripremaju se za mogućnost nasilja ili zastrašivanja na biračkim mestima oko glasanja u novembru u SAD, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend