22. jul 2021.

Arena ne demantuje da plaća 600 miliona evra za Premijer ligu

Kako je Telekom Srbija kupio prava na prenos utakmica premijer lige za narednih šest godina, za 600 miliona evra? Odakle taj novac? Koja je finansijska računica kompanije u državnom vlasništvu, ali i vlasništvu građana Srbije? Sve su pitanja na koja javnost nije dobila odgovor... Predsednik, ipak, brani odluku Telekoma i poručuje da je to njegova politika.

Iako građani Srbije imaju 15 odsto vlasništva Telekoma i dalje niko ne zna kako ta kompanija troši njihov novac. Najnoviji šoping iznosio je 600 miliona evra. Toliko koštaju prava za prenos šest sezona engleske Premijer lige. Što je gotovo jednako iznosu uštede od smanjenja penzija tokom fiskalne konsolidacije. Ili ceni pet novih kliničkih centara. Predsednik, međutim, brani odluku Telekoma.

„Kažete potrošene pare, pa potrošene, ljudi vide svoju računicu. U čemu je vide to pitajte njih“, rekao je Vučić.

Telekom računicu ne objašnjava, ali poznavaoci prilika kažu – računice nema.

„Šesto miliona evra je svota kakvu Telekom ekonomski ne može potvrditi u smislu da je pametna investicija, da će da se vrati Telekomu“, kaže profesor Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani Marko Milosavljević.

Dok je ugovor sa Premijer ligom, kako kažu u Telekomu – poslovna tajna, nije tajna da Telekom ima nameru da stavi tačku na poslovanje SBB-a i Junajted Grupe.

„To što je Telekom ponudio tu fantastičnu sumu novca samo govori o tome da nije bilo važno koliko to košta. Sve ćemo plati samo da uništimo konkurenciju“, kaže ekonomski novinar Miša Brkić.

I predsednik na neki način potvrđuje – pobediti konkurenciju – po svaku cenu.

„Šolak i Đilas su više para ponudili za tu istu Premijer ligu, ali onda smo mi napravili tajnu večeru, ali su ponudili više para u prvom krugu, e onda u drugom krugu nisu i onda Vučić je kriv“, kaže predsednik.

A kako onda objasniti što građani ne znaju kako se troši njihov novac?

U saopštenju direktora Arena Channels Grupe odgovora na ta pitanja nema, kao ni demantija o ceni ugovora. Navode da dušebrižnicima smeta rast svih velikih kompanija sa državnim kapitalom u svojoj vlasničkoj strukturi, kao i napredak same države zato što, kako navodi, to ugrožava njihove privatne interese. Sličan odgovor stiže i od predsednika.

„Država će da raste, a ne da bude uništena, to je moja politika“, kaže Vučić.

A da je u postupcima Telekoma, koji je kupio prava za Srbiju, ali i za Hrvatsku i Sloveniju za 100 miliona evra po sezoni reč upravo o politici, a ne tržišnoj utakmici, upozorava i profesor Milosavljević.

„Vi morate da znate da je ovo mnogo više nego u Austriji i Nemačkoj. Znači tu se radi o nekom političkom motivu, koji baš EK pokušava da spreči. Ulaskom u Hrvatsku i Sloveniju sprečava se normalna konkurencija privatnih kompanija“, kaže Milosavljević.

Ključni odgovori od predsednika su izostali, ali nisu odgovori na pitanja koje je sam sebi postavio.

„Da vam kažem na koga odmah da se kladite sledeće sezone, ne može Siti da uzme titulu… Liverpul… E zato da pređete na Telekom, da se pripremite…“, rekao je.

A taj isti Telekom u dugu je već 1,5 milijardi evra, a prošle godine je ostvario profit od 35 miliona evra – 17 puta manje nego što je platio Premijer ligu.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend