08. avg 2017.

B92, Prva i Hepi isključene iz ponude Radijus Vektora

Radijus vektor onemogućio gledanje domaćih televizijskih kanala Prva, B92 i Hepi i zamenio ih sa N1, Grand 1 i Grand 2

Televizija Prva saopštila je danas da je kablovski operater Radijus vektor iz nerazumljivih i potpuno neopravdanih razloga onemogućio gledanje domaćih televizijskih kanala Prva, B92 i Hepi i zamenio ih sa N1, Grand 1 i Grand 2.

I pored višemesečnih napora da se pravno reguliše korišćenje našeg sadržaja, po ugledu na sve druge uređene sisteme, bez najave i jednostranom odlukom Radijus vektor je uskratio svoje gledaoce za program najgledanijih domaćih emitera u zemlji isključivši ih iz svoje ponude koju su građani već platili, navodi se u saopštenju.

Televizija Prva ističe da za takav postupak ne postoji ni jedno zakonsko niti etičko opravdanje, pre svega prema korisnicima paketa Radijus Vektora.

Naglašava se da je program svih nacionalnih televizija besplatan za sve građane Srbije, a kablovski operateri preuzimaju kanale i dalje ih prodaju građanima kroz svoje pakete.

Prva televizija, B92 i Hepi televizija i dalje će se boriti za ravnopravan odnos nacionalnih i stranih televizija u ponudi kablovskih distributera, stoji u saopštenju.

Danas se oglasila istim povodom i Hepi televizija ističući da je Radijus Vektor onemogućio gledanje kanala Happy televizije, iz nerazumljivih i potpuno neopravdanih razloga.

– KDS Radijus Vektor je uskratio svoje gledaoce za program najgledanijih domaćih emitera u zemlji isključivši ih iz svoje ponude koju su građani već platili, bez ikakve najave – kažu u Happy televiziji. Nikakvo zakonsko ili etičko objašnjenje nije ponuđeno korisnicima, dodaju.

Program svih nacionalnih televizija bi trebalo da je besplatan za sve građane Srbije. Kablovski operateri, međutim, preuzimaju naše kanale i dalje ih prodaju građanima kroz svoje pakete, ističe se u saopštenju.

– Happy televizija će zajedno sa B92 i Prvom da se bori za ravnopravan status domaćih televizija sa stranim kanalima – ističu u Happy televiziji.

Radijus Vektor je saopštio da nije „svojevoljno“, „neopravdano“ i „nerazumljivo“, kako te kuće navode, onemogućio gledanje TV kanala Prva, B92 i Hepi, već su navedene televizijske kuće u svom dopisu od 1. avgusta zahtevale da bez odlaganja prestanu sa distribucijom njihovih TV kanala pod pretnjom pokretanja prekršajnih i krivičnih postupaka.

„Pri tome, obaveštavamo javnost da je RADIJUS VEKTOR, u skladu sa članom 100. Zakona o elektronskim medijima, uredno tražio saglasnost za distribuciju programa navedenih televizija, ali da na taj naš zahtev još uvek nije odgovoreno. Iako navedene TV kuće u svojim saopštenjima navode da je program svih nacionalnih televizija besplatan za sve građane Srbije, oni od RADIJUS VEKTORA i drugih kablovskih operatora potražuju novčanu nadoknadu za distribuciju svojih TV kanala i samim tim direktno utiču na povećanje cene kablovske TV koju plaćaju građani“, navodi se u saopštenju kablovskog operatora.

Oni dodaju da će nastaviti da čine maksimalne napore da sa ovim TV kanalima postignu dogovor koji će biti prihvatljiv, pre svega za njihove korisnike i koji će omogućiti prisustvo navedenih TV kanala u ponudi, pod istim uslovima koji važe i za gledaoce koji ove TV kanale gledaju besplatno putem digitalne zemaljske TV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend