09. avg 2017.

Radijus Vektor: B92, Prva i Hepi tražili plaćanje naknade

Kablovski operator Radijus Vektor od juče ujutru ne emituje program Televizija B92, Prva i Hepi i to na njihov zahtev.

Ipak, u saopštenju Televizija B92 i Prve, koje su u vlasništvu Antena grupe, ukidanje tih kanala okarakterisano je kao neopravdano i nerazumljivo. S druge strane, u Radijus Vektoru kažu da su bili uslovljeni da, ukoliko ne plate emitovanje, što po zakonu nisu dužni, prekinu prenošenje programa te tri televizije.

„Zahtevamo da bez odlaganja prestanete sa distribucijom kanala“, stoji u dopisu koji su TV B92, Prva i Hepi 1. avgusta 2017. uputile kablovskom operatoru Radijus Vektoru. Kablovski operator ispunio je njihov zahtev.

“Pomenute kanale, Prvu, B92 i Hepi nismo isključili iz KDS Radijus Vektor svojevoljno, iz nerazumljivih razloga, iz neopravdanih razloga već iz direktnog dopisa koji smo dobili od tih televizija da pod pretnjom prekršajnih, krivičnih prijava prestanemo odmah i bez odlaganja sa distribucijom njihovih programskih sadržaja kroz Radijus Vektor”, kaže Darko Simonović iz Radijus Vektora.

Kablovski operator je umesto saglasnosti da ih emiituje od TV B92, Prve i Hepi dobio uslov.

“Dobili smo zahtev sa njihove strane da plaćamo nešto što do sada nije bilo naplaćivano, a to je upravo plaćanje tih kanala kroz KDS Radijus Vektor. Mi sami tim imamo direktan uticaj na povećanje cene kablovske televizije i samim tim stavio naše korisnike u neravnopravan položaj u odnosu na gledaoce koji te kanale prate preko digitalnog zemaljskog emitovanja”, objašnjava Simonović.

Zahtev da im operator plaća za emitovanje TV B92 i Prva u svom saopštenju nisu spomenule. Nisu spomenuli ni da su Radijus Vektoru pretili krivičnim i prekršajnim prijavama ukoliko nastavi da ih emituje.

Zašto su to prećutali i smatraju li da takvim saoptenjem objavljenim u medijima kablovskom operateru nanosite štetu – pitanja su na koja u tim televizijama nismo dobili odgovor.

Umesto odgovora – novo saopštenje. U kom između ostalog navode da ne vide razlog da i oni ne naplaćuju emitovanje svog programa, kao što to rade strane televizije.

„Komentar Radijus Vektora da tri nacionalna kanala potražuju novčanu nadoknadu i da će to uticati na povećanje cena kablovskih usluga je besmislen i može se shvatiti kao pokušaj dovođenja u zabludu građana, a sve zarad izbegavanja zakonskih obaveza koje nemaju nikakve veze za cenom usluga i sticanja dodatne koristi”, navodi se u saopštenju TV B92 i Prve.

Međutim, upravo zakon, kaže da Radijus Vektor ne izbegava, niti krši zakon kada za emitovanje ne plaća TV B92, Prvoj i Hepiju.

U Regulatornom telu za elektronske medije (REM) kažu da su prema zakonu o elektronskim medijima kablovski operateri dužni da emituju, a i to bez novčane nadoknade, osnovne programe javnog medijskog servisa – u koje spadaju RTS I RTV.

Kada su u pitanju komercijalne televizije sa nacionalnom frekfencijom poput TV B92, Prve i Hepija, u REM-u kažu: „Kablovski operator elektronske komunikacione mreže je slobodan da odluči koje programe želi da distribuira u svojoj distributivnoj mreži i sa njima zaključuje ugovor o distribuciji.“

U Radijus Vektoru kažu da su spremni da TV B92, Prvu i Hepi ponovo emituju, ali tek ukoliko za to dobiju njihovu saglasnost.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend