01. feb 2021.

Bartoniček: Interes Junajted grupe da pokrene i podstakne tržišni rat

Nakon još jednog nepouzdanog i netačnog izveštavanja medijske kuće N1, moj jedini zaključak je da je interes Junajted grupe da pokrene i podstakne tržišni rat u Srbiji, rekao je Ladislav Bartoniček, akcionar PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

„Kategorično negiramo sve navode N1 koji su emitovani od 25. januara nadalje”, rekao je Bartoniček i dodao da to nije ni u čijem interesu, a najmanje korisnika.

U saopštenju se navodi da Junajted grupa radi u suprotnosti sa osnovnim principima slobodnog tržišta.

„Verujemo da ključni motiv serije lažnih optužbi leži u činjenici da je Srbija izuzetno važna regija za Junajted grupu, kao i u zabrinutosti po bilo kom pitanju koje bi vodilo gubitku njihove stabilnosti ili finansijske predvidljivosti”, dodaje Bartoniček.

Prema njegovim rečima, „netačnost izveštavanja N1 usmerenog protiv Telenora Srbije i PPF grupe ne predstavljaju ništa drugo sem toksičnih napada konkurenta”.

„SBB brani svoju dugogodišnju dominantnu poziciju (sa 46,1 odsto tržišnog učešća) na tržištu distribucije medijskih sadržaja u Srbiji, vršenjem pritiska na nezavisna regulatorna tela sa ciljem da se Telenor i drugi potencijalni konkurenti eliminišu u ovoj oblasti. Junajted grupa pretnju pojave novih konkurenata uzima tako ozbiljno da nastoji da korisnicima oduzme mogućnost šireg izbora i ukloni zdravu konkurenciju”, istakao je Bartoniček.

Bartoniček je naglasio da Telenor u Srbiji namerava da kreira ponudu koja je „drugačija od postojeće” i da u nju „uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe”.

„Iako je Junajted grupa odbila naš inicijalni predlog za komercijalnu saradnju, čvrsto se nadamo da će u budućnosti biti spremna da nam ustupi prava emitovanja njenog medijskog sadržaja, po komercijalnim uslovima. Telenor Srbije nema nikakav drugi plan osim da proširi svoje poslovanje kao novi i jak pružalac usluga na tržištu širokopojasnog pristupa interneta i distribucije TV sadržaja”, navedeno je u saopštenju.

On je istakao da je SBB „politizovao vrlo standardni poslovni ugovor između Telenora Srbije i Telekoma Srbije”.

„Ovaj sporazum je sastavljen na osnovu svih zakona i regulative u Srbiji i dostavljen nadležnom regulatornom telu Republike Srbije na odobrenje. PPF je uveren da ovaj očigledni pokušaj uticaja na ishod procesa neće ometati njegov rad i da će Komisija za zaštitu konkurencije doneti odluku nezavisno od daljih spoljnih pritisaka”, zaključio je Bartoniček.

U saopštenju se takođe navodi da PPF grupa i Telenor Srbije „oštro kritikuju i protive se taktikama Junajted grupe, koja zloupotrebljava položaj koji ima kao vlasnik medijske kuće N1, vršeći uticaj na uređivačku politiku zarad sopstvene komercijalne dobiti”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend